maanantai 29. marraskuuta 2010

Sammyn suuri seikkailu 3D (2010) (***)


Sammyn suuri seikkailu kertoo merikilpikonnasta, joka kuoriutuu vuonna 1959 ja lähtee vuosikymmenten pituiselle matkalleen maailman ympäri. Heti ensimmäisenä päivänään tämä pikkuruinen liemikilpikonna tapaa ihanan tyttökilpikonnan Shellyn, jonka kanssa he yhdessä pelastautuvat joutumasta pelottavan lokin sapuskaksi. Lapsukaisten tiet kuitenkin eroavat ja Sammy törmää hölösuu-Rayhin (joka on oletettavasti merinahkakilpikonna koska on selvästi eri lajia kuin Sammy), ja ystävystyy tämän kanssa.

Yhdessä Sammy ja Ray kelluvat vuosikaudet ympäri meriä ja lopulta tutustuvat myös lajiin nimeltä ihminen. Ihmisen kanssa elämä ei ole leikkimistä, sillä ihmisillä nyt sattuu olemaan paha tapa liata ympäristöään ja pyydystää jopa kilpikonnia evääkseen. Lopulta ystävystenkin tiet eroavat, ja Sammy tapaa uudestaan ensirakkautensa Shellyn.

Animaatio seuraa Sammyn matkaa ja sitä kautta ympäristön muutosta 50 vuoden ajalla. Varsinainen Sammyn tarina oli suoraan sanottuna aikamoisen kliseistä höttöä, mutta taustalla mukana kulkeva muistutus siitä, miten inhottavia me ihmiset olemmekaan luonnolle, ottaa sydämeen. Lisäksi 3D toimii aivan loistavasti tällaisissa merenalaista maailmaa kuvaavissa animaatioissa ja tuntuu kuin olisi itsekin päässyt sukeltelemaan korallisen värikkääseen maailmaan. Pisteet tulevat siis pääosin ympäristösuojelullisen teeman sekä uskomattoman kauniin animoinnin vuoksi.

Suomessa elokuvasta nähdään vain suomeksi dubattu versio.

Lisähuomiona kommentoin vielä lempiaiheestani: milloinkahan oikein nähtäisiin sukupuolistereotypioiden suhteen neutraaleja lastenelokuvia? Kun minua on alkanut oikeasti ahdistaa se, että kaikki nämä animaatioiden eläinhahmotkin ovat lähes poikkeuksetta miespuolisia ja naispuolisia hahmoja nähdään vain sidekickeinä tai sankarin rakkauden kohteena. Eikö tällaisten elokuvien katselu kasvata lapset jotenkin kieroon siinä mielessä, että he saavat ihan vääristyneen käsityksen sukupuolten eroista? Kun joka puolella näkee, että miehet/miespuoliset hahmot ovat niitä sankareita ja naiset/naispuoliset hahmot vain taustalla, onko ihmekään, että naispuolisia johtajia on niin vähän?

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Sammy's avonturen: De geheime doorgang / Sammy's Adventures: The Secret Passage
Ohjaus: Ben Stassen
Käsikirjoitus: Domonic Paris
Suomenkielisissä ääniosissa: Petrus Kähkönen (Sammy), Tuomas Uusitalo (Ray), Saara Lehtonen (Shelly), Elina Knihtilä (Vera), Pirjo Lonka (Rita), Janina Andersson (Snow), Akira Takaki (Pikku-Sammy), Aarni Hyökki (Pikku-Ray), Maria Takaki (Pikku-Shelly), Veikko Honkanen (kertoja-Sammy), Pekka Autiovuori (Fluffy), Seppo Pääkkönen (Slim), Antti Pääkkönen (Lokki), Aarre Karén (kilpikonnavaari), Inkeri Wallenius (kilpikonnamuori)
Valmistusmaa: Belgia 2010
Genre: animaatio
IMDb
Traileri (YouTubessa) >>