lauantai 6. marraskuuta 2010

Robert Downey Jr ja Zach Galifianakis matkalla mantereen halki - Due Date (2010) (***)


Kauhea kankkunen oli sekä yleisön että kriitikoiden rakastama hittikomedia puolisentoista vuotta sitten ilmestyessään. Myös minä ihastuin tuohon totaalisen älyttömällä huumorilla varustettuun poikien komediaan ikihyviksi, sillä kun idea lentää senkin verran korkealla, mutta toteutus on kuitenkin tehty asiallisesti, tuloksena oli nautittava(n kammottava) elokuva pieleen menneistä polttareista Las Vegasissa (mikä ideana muuten noin kirjoitettuna kuulostaa mielestäni todella lattealta). Elokuvan ohjaaja Todd Phillips suunnittelee parhaillaan Kankkuselle jatkoa, mutta välissä hän on ottanut käsittelyyn Kankkusen tyyliin matalalla lentävän road movien.

Laskettu aika kertoo Peteristä (Robert Downey Jr.), takakireästä arkkitehdista, joka on työmatkalla jenkkilän itärannikolla ja on matkalla vaimonsa (Michelle Monaghan) luo kotiin Kaliforniaan, koska hänen lapsensa on määrä syntyä viikon kuluttua. Erinäisten sattumien kautta Peter saa lentokiellon, ja jää ilman henkkareita ja rahaa miettimään keinoa päästä mantereen läpi ajoissa. Avuksi tulee omaperäinen, näyttelijäksi halajava Ethan (Zach Galifianakis), joka koirineen tarjoaa Peterille kyydin kotiin.

Matka ei kuitenkaan suju aivan kommelluksitta ja kun yhden älyttömän päähänpiston jälkeen katsoja miettii, ettei homma voi tästä enää mennä enemmän pieleen, se menee kuin meneekin enemmän pieleen. Matkalla miehet tapaavat mm. Peterin ystävän Darryllin (Jamie Foxx) ja huumeita (lääkkeeksi totta kai) kasvattavan Heidin (Juliette Lewis).

Laskettu aika oli itselleni siinä mielessä hauska yllätys, että en tiennyt etukäteen elokuvan teemasta mitään ja odotin nimen perusteella jotain kamalaa raskauteen ja/tai synnytykseen liittyvää komediaa á la Yhdeksän kuukautta (jonka tyyppisiä yksinkertaisesti vihaan). Ja kun elokuva olikin höpsö road movie, tunsin itseni positiivisesti yllätetyksi ja elokuvan aikana viihdytetyksi.

Laskettu aika ei kuitenkaan ole Kauhea kankkunen. Se näyttää tyylillisesti samanlaiselta - onhan siinä sama kuvaajakin (Lawrence Sher) kuin Kankkusessa- mutta elokuvana se ei yllä Kankkusen lähes nerokkaaseen kokonaisuuteen. Jopa yleensä loistava Downey Jr. on tiukkapipoisena liikemiehenä kuin huono karikatyyri, jonka hahmo on kaavamaisuudessaan lähes tylsä. Galifianakis on puolestaan Kankkusen tapaan roolissaan pehmo ja höpsö, mutta hän sopii rooliinsa huomattavasti paremmin kuin jäykistelevä Downey Jr.

Elokuva tarjoaa kuitenkin oivaa aivot narikkaan -viihdettä, joka paikoitellen naurattaa aidosti. Siinä on mukana niin toimintaa kuin hieman draamaakin, ja toimintakomediansa ylilyönnit Phillips osaa vetää tyylillä niin, että elokuvasta ei tule pelkkää mukahauskaa väkisinnaurattajaa.


Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Due Date
Ohjaus:  Todd Phillips
Käsikirjoitus: Alan R. Cohen, Alan Freedland, Adam Sztykiel, Todd Phillips
Pääosissa:  Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx, Juliette Lewis
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: komedia
IMDb
Traileri >>