perjantai 26. marraskuuta 2010

Mitä näyttelijät tekevätkään työnsä takia

Kirjoittelin eilen elokuvasta nimeltä Chapter 27 ja sen innoittamana aloin miettiä näyttelijöitä, jotka tekevät hurjia asioita itselleen roolihahmojensa puitteissa ja muokkaavat itsestään fyysisesti jotain ihan muuta kuin normaalisti ovat.

Chapter 27:ssahan Jared Leto esittää John Lennonin murjaajaa Mark David Chapmania, joka on huomattavasti tukevampi ihminen kuin Leto itse. Tuota roolia varten Leto lihotti itseään 30 kg - ja laihdutti kuvausten jälkeen ne puolessa vuodessa pois! Haastattelussa Leto kertoo, että itsensä lihottaminen oli huomattavasti hankalampaa kuin laihduttaminen - lihottamisensa aikana hän oli moneen kertaan ihmetellyt mm. George Clooneyn itsensä pulskistamista (16 kg) rooliinsa elokuvassa Syriana (2005), mutta lopulta Leto kuitenkin veti reilusti Clooneyn ohi lisäkiloissa. Clooney muuten sai roolistaan tuolloin Oscarin.

Yksi tunnetuimmista muodonmuutoksista on vuodelta 1980, jolloin roolistaan yllätys yllätys Oscarin voittanut Robert De Niro kasvatti massaansa nyrkkeilijä Jake LaMottan rooliin Raging Bullissa, tai varsinkin sen loppuosaan, missä LaMotta on uransa jo nyrkkeillyt. Tuo De Niron painonnousu oli samaa luokkaa kuin Leton lähes 30 vuotta myöhemmin.

Toiseen suuntaan painon kanssa on mennyt puolestaan Tom Hanks, joka laihdutti itseään 25 kiloa rooliinsa modernina Robinson Crusoena elokuvassa Cast Away (2000). Hanksia "paremmaksi" veti kuitenkin Christian Bale. The Machinist -elokuvaa varten normaalisti 83 kg painava Bale riudutti itsestään pois samaiset 30 kg mitä Leto ja De Niro läskistyivät, ja oli elokuvan kuvausten aikaan luurankomaisen laiha painaen enää 54 kg! Ja mikä ihmeellisintä, puoli vuotta The Machinistin kuvausten jälkeen hän oli taas normaalipainossaan ja hieman ylikin (90 kg), ja teräskuntoon pumpattuna Batmanin rooliaan varten.

Pelkkä lihasten pumppaaminen on huomattavasti terveellisempi tapa muokata ulkonäköään kuin painon kanssa pelleily. Muistan, kun ensimmäisen kerran näin elokuvan American History X, en ollut uskoa silmiäni, että siinä todellakin pääosassa on Edward Norton. Tuo aina aikaisemmin hintelänä ja laihana poikana esiintynyt näyttelijä oli nyt varsinainen lihaskimppu -kehossaan 15 kg lisää lihasmassaa.

Samantyyppisen ihmetyksen koin nähdessäni nuoren Taylor Lautnerin Twilight-sarjan kakkososassa New Moonissa. Ykkösessähän hän oli ihan pieni poikanen ja kakkoseen pumpattu kuin mikäkin Schwarzeneggeri. Myös Jake Gyllenhaalin lihakset saivat ihmetystä osakseen Prince of Persian mukana, hänet kun oli aina tottunut näkemään enemmänkin donniedarkomaisena pojuna. Unohtamatta myöskään Gerard Butlerin sixpäkkiä elokuvassa 300.

Naisten muodonmuutokset eivät ole olleet välttämättä niin selkeästi fyysisesti rajuja, vaan pääasiallisesti kosmeettisia ja maskeilla tehtyjä, kuten vaikkapa Nicole Kidmanin nenävärkki elokuvassa The Hours (2002) (Oscar tuli silti siitäkin). Ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen Renee Zellwegerin Bridget Jones, jonka kilomäärällistä nousua en äkkiseltään löytänyt, mutta vaatekoon kerrotaan kasvaneen kuutosesta kokoon 14.

Charlize Theron puolestaan on kertonut syöneensä suurin piirtein pelkkiä donitseja ja perunalastuja nostaakseen painoaan 13 kiloa sarjamurhaaja Aileen Wuornosin rooliin elokuvassa Monster (2003). Roolihan toi Theronille myös Oscarin.

Ketä muita muita vastaavia tulee mieleen?