tiistai 2. marraskuuta 2010

Kotona katseltua: Wild Target (2010) (***)

Kun elokuvan kannessa ovat aina ihanat Bill Nighy ja Emily Blunt, ja kansiteksti lupaa "parasta brittikomediaa pitkiin aikoihin", odotukset nousevat heti korkealle. Wild Target kertoo 55 vuotta täyttävästä Victorista (Nighy), joka on palkkatappaja jo kolmannessa sukupolvessa ja jonka äiti alkaa huolestua siitä, ettei Victorilla ole ketään jatkamassa perheen julmaa, mutta arvostettua perinnettä.

Rose (Blunt) taas puolestaan on mestarivaras, jonka viimeisin, lähes miljoonan punnan huijaus menee pieleen ja hän saa peräänsä tappajan - kenetkäs muun kuin alan parhaan eli Victorin. Vuosikymmenet ammattiaan viileällä harkintakyvyllä hoitaneella Victorilla menee kuitenkin tällä keikalla pasmat sekaisin ja tappamisen sijaan hän päätyykin suojelemaan Rosea -sekä paikalle vahingossa osunutta Tonya (Rupert Grint), joka isättömänä ja äidittömänä on täydellinen kohde ottaa oppipojakseen.

Wild Target on täysin höpsöilevää toimintakomediaa loistavilla näyttelijöillä. Sitä ei ole tarkoitettu otettavaksi millään tasolla vakavasti, vaan mukavan kepoisena välipalana sellaisena päivänä, kun ryppyotsaista draamaa ei yksinkertaisesti jaksa katsoa. Tarina tosin on ennalta-arvattava lähes ärsyttävyyteen asti, mutta sen pelastavat hauskat roolihahmot ja upeat näyttelijät sekä kohtaukset, joissa huomaa pyrskähtelevänsä nauramaan tämän tästä.

Nighy tehokkaana tappajana, mutta henkilökohtaisessa elämässä yksinäisenä, äidin (psykomaisia eleitä harrastava Eileen Atkins) "tossun alla" elävänä vanhanapoikana osuu rooliinsa täydellisesti. Eläväinen Blunt taas ihanan boheemina ja ekstroverttina varkaana on Nighyn täydellinen vastakohta. Oli myös hauska nähdä Grint ensimmäistä kertaa Harry Pottereiden Ron Weasleyn roolin ulkopuolella, sillä jo Pottereissa tässä nuoressa miehessä on näkynyt olevan reippaasti potentiaalia vaikka mihin.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Wild Target
Ohjaus:  Jonathan Lynn
Käsikirjoitus: Lucinda Coxon, perustuu Pierre Salvadorin alkuperäiskäsikirjoitukseen
Pääosissa:  Bill Nighy, Emily Blunt, Rupert Grint, Rupert Everett, Martin Freeman, Eileen Atkins
Valmistusmaa: UK / Ranska 2010
Genre: komedia
IMDb
Traileri >>