keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Kotona katseltua: Neil Jordanin Ondine (2009) (***)


Irlantilaisen Neil Jordanin meriittilistaan kuuluvat loistoteokset Veren vangit (1994) ja The Crying Game (1992), josta hänelle ojennettiin mm. parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinto. Jordanin uusin elokuva Ondine sijoittuu miehen kotiseuduille sateisen harmaaseen, mutta oi niin kauniiseen Irlantiin.

Colin Farrell on Syracuse, kalastaja, jonka verkoissa ei paljon sisältöä elannoksi asti ole. Hän on elämässään pettynyt, entinen alkoholisti ja omien sanojensa mukaan pelle. Hän kuitenkin rakastaa täydellä sydämellään erossa vaimolleen Mauralle (Dervla Kirwan) jäänyttä, munuaisten vajaatoiminnasta kärsivää ja pyörätuolilla ajelevaa Annie-tytärtään (Alison Barry).

Eräänä päivänä Syracusen verkkoon tarttuu nainen (Alicja Bachleda), joka esittelee itsensä Ondineksi, "vedestä tulleeksi". Annie on varma, että nainen on tietynlainen merenneito, selkie. Ondinen mukana Syracusen elämään alkaa paistaa aurinko ihmeellisten onnellisten sattumien kautta. Mies ei kuitenkaan voi uskoa onnensa kääntyneen, vaan alkaa etsiä syitä hyvään tuuriinsa hieman väärin perustein.

Ondine on suloisen karhea tarina yksinäisen miehen ja mystisen naisen rakkaudesta sekä lapsen uskosta taikuuteen. Upeissa maisemissa kuvattu satu näyttää kaikin puolin kauniilta, mutta harmillisesti tarinasta puuttuu se viimeinen ripaus elokuvan taikaa, mikä tekisi siitä loistavan. Näyttelijät tekevät kaikin puolin hyvää työtä, mutta tarina ei jostain syystä kanna niin hyvin kuin tällaisen tarinan voisi olettaa kantavan.

Ondine tarjoaa romanttista draamaa irlantilaisella harmaanvihreällä maisemalla maustettuna. Se on kaunis elokuvallinen välipala, muttei jää mieleen samanlaisena mestariteoksena kuin vaikkapa The Crying Game.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Ondine
Ohjaus ja käsikirjoitus:  Neil Jordan
Pääosissa:  Colin Farrell, Alicja Bachleda, Alison Barry, Stephen Rea, Dervla Kirwan, Tony Curran
Valmistusmaa: Irlanti / USA 2009
Genre: draama / romantiikka
IMDb
Traileri >>