lauantai 27. marraskuuta 2010

Kotona katseltua: Jane Campionin Bright Star (2009) (***)

Jane Campionin nimestä tulee varmaan kaikille leffafaneille mieleen hänen hieno elokuvansa Piano vuodelta 1993, mistä hän voitti aikoinaan parhaan käsikirjoituksen Oscarin. Bright Star eli Yön kirkas tähti on hänen tarinansa runoilija John Keatsista. Campion ei kuitenkaan kerro herran tarinaa suoraan tämän omana tarinana, vaan miehen suuren rakkauden, Fanny Brawnen silmien kautta.

Fanny (Abbie Cornish) on käsistään näppärä ompelijatyttö, joka asustaa äitinsä ja kahden nuoremman sisaruksensa kanssa. Hän on kiinnostunut muodista ja hauskanpidosta, mutta on sanavalmis ja osaa kunnioittaa itseään. Siksipä hän joutuukin usein sanaharkkaan herra Brownin (Paul Schneider) kanssa, joka halveksii hänen elämäntapaansa. Kun Brown ottaa siipiensä suojaan nuoren ja köyhän runoilijalupauksen John Keatsin (Ben Whishaw), Fanny alkaa tuntea kummallista vetoa nuorukaista kohtaan, vaikka pitääkin tätä aluksi samanlaisena älykkäänä ilkeilijänä kuin Brownia.

Fanny ja Keats kuitenkin ystävystyvät, kun Fanny päättää näyttää Brownille närhen munat ja opiskella runoutta lukemalla "kaikki kirjoitetut runot" ja Keats suostuu hänen opettajakseen. Ystävyys muuttuu rakkaudeksi, mutta mahdottomaksi sellaiseksi, sillä noina aikoina varaton mies ei voinut naida keskiluokkaista naista, koska elätettäväksi tuli myös naisen perhe.

Bright Star on traaginen tarina täyttymättömäksi määrätystä rakkaudesta, mutta samalla se on kaunis nuoren naisen kasvutarina aikana, jolloin naisen paikka oli huomattavasti kapeampi kuin se nykyisin on. Elokuvana se ei ihan pääse päämääräänsä, sillä traagisuudestaan huolimatta se tuntuu jotenkin puolikutoiselta. Se on kuitenkin mielenkiintoinen katsaus vain 25-vuotiaana kuolleen romanttisen runouden uranuurtajan elämään ja ihmisiin, jotka vaikuttivat siihen, millaisia teoksia hän loi.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Bright Star
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jane Campion, perustuu Andrew Motionin kirjoittamaan Keats-elämänkertaan 
Pääosissa:  Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Kerry Fox, Edie Martin
Valmistusmaa: UK / Australia / Ranska 2009
Genre: draama / romantiikka / biografia
IMDb
Traileri >>