torstai 25. marraskuuta 2010

Kotona katseltua: Chapter 27, elokuva John Lennonin murhaajasta (2007) (***)

Muistan kun ensimmäisen kerran kuulin tästä elokuvasta. Ainoa asia, joka minulle jäi siitä mieleen, oli se, että ihanainen Jared Leto lihotti itseään hillittömän määrän roolia varten. En edes kiinnittänyt huomiota siiten, mistä elokuvassa on kyse.

Chapter 27 kertoo Mark David Chapmanista (Leto), joka joulukuun 8. päivänä 1980 murhasi suurimman idolinsa John Lennonin tämän New Yorkin asunnon edustalla. Itse Lennonia elokuvassa nähdään vain pieni hetkonen loppupuolella ja elokuva onkin pyhitetty Chapmanin rikkinäisen hahmon kuvaamiseen. Ilmestyessään elokuva sai paljon kritiikkiä osakseen sen takia, että ihmisten mielestä se näytti yhden suurimmista musiikki-ikoneista murhanneen miehen liian positiivisessa valossa.

Elokuvana Chapter 27 on haasteellinen ja hieman raskas katsottava, sillä se etenee erittäin verkkaiseen tahtiin ja Chapmanin hahmo sekä hänen harhansa ovat kuvassa jatkuvasti. Ohjaaja J.P. Schaefer osaa kuitenkin tiivistää tunnelmaa oikeissa kohdissa. Kaiken kruunaa kuitenkin Leto.

Leto tekee huikean hienon roolisuorituksen kahtiajakautuneena Chapmanina - toisaalta mies palvoi Lennonia ja valvoi päiväkausia tämän asunnon edessä saadakseen tältä nimikirjoituksen levyn kanteen. Mutta toisaalta hän halusi tappaa idolinsa, koska tämä oli muuttunut ajan mittaan Chapmanin mielestä tekopyhäksi. Tämä juonsi juurensa siitä, että Chapman piti J.D. Salingerin Sieppari ruispellossa -kirjaa henkilökohtaisena raamattunaan ja kuvitteli välillä itsensä romaanin kapinallisena Holden Caulfieldinä.

Oikea Chapman muuten istuu tuomiotaan edelleen. Hän on pyytänyt armahdusta useaan otteeseen, mutta hänen hakemuksensa on aina hylätty.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Chapter 27
Ohjaus: J.P. Schaefer
Käsikirjoitus: J.P. Schaefer, perustuu Jack Jonesin kirjaan "Let me take you down"
Pääosissa:  Jared Leto, Lindsay Lohan
Valmistusmaa: USA / Kanada 2007
Genre: draama / biografia
IMDb
Traileri >>