maanantai 8. marraskuuta 2010

Kotona katseltua: Boys are back (2009) (***)

Australian maaseudulle sijoittuvassa The Boys are Backissa Clive Owen on Joe Warr, karismaattinen urheilutoimittaja, jolle elämä kotosalla on melkoisen vierasta. Kun hänen vaimonsa yllättäen kuolee, joutuu mies uuden tilanteen eteen nuoren pojan yksinhuoltajaisänä. Pakkaa sekoittaa lisää hänen Briteissä asustava teini-ikäinen poikansa edellisestä avioliitosta, sillä tämä matkustaa Britannian kylmyydestä maapallon toiselle puolelle asumaan vaihteeksi isänsä luona.

Elokuva kertoo monenlaisesta uuden opettelusta: Joe oppii toimimaan itsenäisenä isänä samalla kun Artie (Nicholas McAnulty) opettelee elämää ilman rakastavaa äitiä, mutta saa sen sijaan itselleen isoveljen. Harry (George MacKay) puolestaan löytää kauan kadoksissa olleen isänsä, mutta samalla myös koti-Britannian jäykistelystä poikkeavan, rennon ilmapiirin Australian. Kaksi maata näytetäänkin ihastuttavan erilaisina, mutta silti kauniina ja mielenkiintoisina.

Simon Carrin omien kokemustensa pohjalta kirjoittamaan romaaniin perustuva elokuva on yhtälailla kaunis kuin surullinenkin matka lähimmäisen kuoleman jälkeen taas kokonaiseksi ihmiseksi. Samalla se on isän sukellus itseensä kahden poikansa avustuksella, minkä esittämisessä Owen tekee hienoa jälkeä.

Tarinan sanoma on arvoiltaan ristiriitainen, mikä hieman latistaa Joe’ta kohtaan tunnettavaksi tarkoitettua sympaattisuutta. Vanhempaa poikaa esittävän, aivan loistavan roolisuorituksen tekevän MacKayn nimi kannattaa laittaa korvan taakse.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Boys are Back
Ohjaus:  Scott Hicks
Käsikirjoitus: Allan Cubitt, perustuu Simon Carrin romaaniin
Pääosissa:  Clive Owen, Nicholas McAnulty, George MacKay, Emma Booth, Julia Blake
Valmistusmaa: Australia / Iso-Britannia 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri >> 

[tekstiä muokattu alunperin Episodissa #9/2010 julkaistusta]