torstai 14. lokakuuta 2010

Suomalaista sielunmaisemaa - Napapiirin sankarit (2010) (****)


Aina silloin tällöin sitä ihan yllättyy, kun löytää itsensä leffateatterista nauraa höröttämästä ihan ääneen. Se yllättyminen, samoin kuin se nauraminenkin, tuntuu ihan hemmetin hyvältä. Dome Karukosken ohjaama ja Pekko Vatasen käsikirjoittama Napapiirin sankarit on juuri tällainen elokuva.

Janne (Jussi Vatanen) on työtön luuseri, joka jostain syystä on saanut pokattua itselleen kauniin ja ei-niin-luuserin naisen, Inarin (Pamela Tola). Jo kolme vuotta Jannen on ollut tarkoitus hankkia perheeseen digiboksi, ja nyt kun illalla on telkkarista tulossa Titanic, Inari päättää, että sellainen on hankittava. Hän jättää aamulla töihin lähtiessään Jannelle 50 euroa rahaa ja ohjeet hakea tarjouksessa oleva digiboksi läheisestä kodinkoneliikkeestä. Janne kuitenkin nukkuu puolille päivin ja päätyy sitten kavereidensa Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen) kanssa paikalliseen tuopille. Ja kodinkoneliike ehtii mennä kiinni.

Pohja se on Inarinkin säkissä ja nainen laittaa miehensä seinää vasten - joko tämä hankkii digiboksin aamuyhdeksään mennessä tai hän muuttaa pois. Tästä saa alkunsa koko yön kestävä hurja reissu Rovaniemelle ja takaisin. Matkalla tavataan niin exiä (Kari Ketonen), poliiseja kuin venäläisiä turistejakin - ja siinä samalla koitetaan löytää oma itsensä ja se samperin digiboksi.

Napapiirin sankarit on oiva farssi suomalaisesta sielunmaisemasta. Sen alussa nähtävä prologi on mustaan huumoriin puettu kuvaus kansakuntamme tilasta. Siinä Kapun ääni kertoo jo viiden sukupolven ajan hirttäytymispuuna käytetystä pystyyn kuolleesta männystä sekä kansalaisidentiteetistämme, joka saa aikaan sen, että jos Suomi valitaan maailman parhaimmaksi maaksi, suomalaiset tekevät uuden tutkimuksen, jossa tutkimus todistetaan vääräksi.

Elokuva on kertakaikkisen sympaattinen ja viihdyttävä genrensä edustaja. Sen älykästä dialogia on herkullista seurata, vaikka Lapin murre ei aivan täydellisesti etelän miesten suuhun aina sovikaan. Lisäksi sen toimintakohtaukset ovat tarpeeksi älyttömiä, mutta ihmiset tuntuvat silti aidoilta, herkiltä, sellaisilta tavallisilta suomalaisilta, joilla ei aina asiat mene ihan niinkuin oli suunniteltu.

Napapiirin sankarit oli kunniakkaasti Suomen edustajana mukana myös tämän vuoden Toronton elokuvajuhlilla.Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Napapiirin sankarit
Ohjaus: Dome Karukoski
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen
Pääosissa: Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola, Kari Ketonen
Valmistusmaa: Suomi / Islanti / Ruotsi 2010
Genre: komedia
IMDb
Traileri >>

Kuvat: (c) 2010 Helsinki-filmi.