perjantai 1. lokakuuta 2010

Ryan Reynolds mullan alla - Haudattu (2010) (****)


Yhdeksän kuukautta Irakissa siviilinä autonkuljettajana työskennellyt Paul Conroy (Ryan Reynolds) herää - ja tajuaa olevansa jossakin pimeässä ja ahtaassa paikassa. Taskustaan löytämän sytkärin avulla hän saa hieman valoa pimeyteen ja pikkuhiljaa ymmärtää joutuneensa haudatuksi elävältä. Ensipaniikin jälkeen mies löytää arabiankielisen matkapuhelimen, jolla saa yhteyden ulkomaailmaan - sekä myös sieppaajiinsa.

Pelkkä yhteys ei kuitenkaan riitä hänen pelastumiseensa, sillä miehellä ei ole mitään käsitystä siitä, missä päin Irakia hänen hautapaikkansa sijaitsee. Ihmiset toisella puolen matkapuhelinverkkoa työskentelevät pelastaakseen Conroyn, samalla kun mies itse yrittää selvitä hengissä vielä edes pienen hetken. Mutta happi vähenee uhkaavasti ja aika käy vähiin.

Espanjalaisen Rodrigo Cortésin ohjaama Haudattu on erittäin mielenkiintoinen elokuva. Se on kuvattu kokonaan Conroyn haudassa - elokuvassa ei siis nähdä mitään muuta kuin mitä Conroy itse näkee ja kaikki ulkomaailman ihmiset ovat vain ääniä matkapuhelimessa tai hahmoja puhelimeen tulevassa videopätkässä.

Kaikista uskomattominta on se, että vaikka elokuvan miljöö on vain yhden hauta-arkun kokoinen, elokuva saa pidettyä mielenkiinnon ja jännityksen yllä koko puolentoista tunnin kestonsa ajan. Olo on paikoin varsin klaustrofobinen katsojanakin ja voi vain kuvitella, millaista Reynoldsilla on ollut elokuvaa kuvattaessa maatessaan tuntikausia arkussa. Mies tekeekin yhden uransa tehokkaimmista rooleista kohtaloonsa taipumattomana Conroyna, joka kuitenkin välillä murtuu täysin.

Kuvauksensa puolesta Haudattu näyttää huikealta, sillä haudan ahtaus on saatu mukaan käsinkosketeltavan karuna. Lisäksi kuvakulmat korostavat Conroyn täydellistä yksinäisyyttä ja epätoivoa siellä jossain syvällä. Muutamat kohtaukset tuntuivat hieman itsetarkoituksellisen inhottavilta, mutta kokonaisuutena Haudattu on todella tehokas jännitysnäytelmä.


Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Buried
Ohjaus: Rodrigo Cortés
Käsikirjoitus: Chris Sparling
Pääosissa: Ryan Reynolds, José Luis Garcia Peréz, Ivana Miño, Samantha Mathis, Robert Paterson, Stephen Tobolowsky
Valmistusmaa: Espanja 2010
Genre: draama / trilleri
IMDb
Traileri >>