perjantai 29. lokakuuta 2010

Nuoret miljardöörinörtit - The Social Network (2010) (****)


David Fincherin ohjaama "Facebook-elokuva" on kerännyt paljon kehuja vähän joka suunnalta. Eikä suotta, sillä kyseessä on mainio elokuva mielenkiintoisista ihmisistä tämän hetken tärkeimmän internetilmiön takana. Ben Mezrichin kirjaan "Accidental Billionaires" pohjautuva The Social Network on kuorensa alla tarina maineesta, kunniasta, ystävyydestä ja petoksesta - ja sen synnyttämistä oikeusjutuista.

Vahvasti älykkääseen dialogiinsa nojaava elokuva kertoo Facebookin perustajista, nettivelho Mark Zuckerbergista (jota ansiokkaasti esittää Jesse Eisenberg) sekä hänen mahdollisesti ainoasta ystävästään Eduardo Saverinista (Andrew Garfield). Se kertoo siitä, kuinka Zuckerberg sai kenkää tyttöystävältään Ericalta (Rooney Mara) ja sen pohjalta sai kipinän luoda Harvardin naisopiskelijoita vertailevan verkkopalvelun, joka puolestaan toimi ponnahduslautana thefacebookin (sittemmin pelkkä Facebook) synnylle - matkalla tosin katalyyttinä toimi urheilijakaksosten Cameron ja Tyler Winklewossin (Armie Hammer) idea Harvardin sisäisestä sosiaalisesta (deitti)palvelusta.

Heti julkaisunsa jälkeen Facebook oli menestys ja Zuckerberg joutui kääntymään talousasioissa pätevän ystävänsä Saverinin puoleen saadakseen rahoitusta palvelun laajentamiselle. Pojista tuli yhtiökumppaneita ja hyvin pian Facebook alkoi levitä muihin yliopistoihin - mutta sitten alkoivat ongelmat yhteistyössä. Zuckerbergille Facebook oli kuin oma lapsi, kaikki kaikessa, Saverinille se oli yksi projekti muiden joukossa ja Zuckerbergille tämä ei riittänyt. Kun hän tapasi Sean Parkerin (Justin Timberlake), Napsterin perustajan, hän selvästikin koki tavanneensa vertaisensa, jolla olisi mahdollisuus auttaa Facebook menestykseen. Niinpä Saverin sai siirtyä syrjään.

Saverinin ja Winklewossin veljesten nostamien syytteiden ryydittämä elokuva on äärimmäisen mielenkiintoinen katsaus ensinnäkin Harvardin huippuyliopiston suljettujen ovien taakse, toisaalta perinteinen kuvaus ystävyydestä ja petoksesta - mutta ennen kaikkea se on elokuva sosiaalisesti rajoittuneesta nörtistä, joka muutamassa vuodessa nousi maailman nuorimmaksi miljardööriksi.

Mezrichin kirja kertoo tarinan enemmänkin Saverinin näkökulmasta, Fincher puolestaan ottaa yhden askeleen taaemmaksi ja ulkopuolisemman katsantakannan. Saverinin kohtalo säälittää, mutta toisaalta hän oli mies ihan väärässä paikassa, liian isoissa saappaissa, joita ei olisi pystynyt täyttämään yksin. Zuckerbergista maalattava kuva ei ole kaunis, mutta mielenkiintoinen se on.

Katsoin eilen muutaman jakson tv-sarjaa The Big Bang Theory, enkä voinut olla vertaamatta The Social Networkin antamaa kuvaa Zuckerbergistä sarjan Sheldon Cooperiin. Molemmat ovat neroja omalla tahollaan, mutta sosiaalisesti he eivät oikein tunnu ymmärtävän ympäröivää maailmaa. Mikä onkin ironista kun ajattelee, että Zuckerberg on maailman suosituimman sosiaalisen verkkoyhteisön luoja...

Tämä elokuva pitäisi nähdä toistamiseen, sillä nyt kolmen leffan päivän viimeisenä elokuvana se ei ehkä päässyt enää täysiin oikeuksiinsa.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Social Network
Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Aaron Sorkin, perustuu Ben Mezrichin romaaniin
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Rooney Mara, Armie Hammer, Brenda Song, Joseph Mazzello
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama / biografia
IMDb
Traileri >>