perjantai 8. lokakuuta 2010

Kotona katseltua: Greenberg (2010) (****)


Noah Baumbachin The Squid and the Whale (2005) oli vaikuttavan aito kertomus kahden veljeksen eri tavoista toipua vanhempien avioerosta. Margot at the Wedding (2007) puolestaan avautui minulle hieman vaikeammin, enkä saanut siitä niin otetta. Hänen jännän realistinen tyylinsä kuitenkin kiinnosti niin paljon, että miehen nimi jäi muistiin, ja kun huomasin häneltä olevan tulossa uuden elokuvan, odotin sitä erityisellä mielenkiinnolla.

Greenberg on tarina Roger Greenbergistä (Ben Stiller), joka jonkinasteisen hermoromahduksen sairastettuaan ja parantolassa elämäänsä paranneltuaan palaa ihmisten ilmoille, ulkomaille reissuun lähtevän veljensä (Chris Messina) perheen talo- ja koiravahdiksi. Veljen perhettä juoksevissa asioissa auttava, lievästä itsetunto-ongelmasta kärsivä Florence (ihastuttavan luonnollinen Greta Gerwig) päätyy auttamaan myös Rogeria, jolla on vaikeuksia selviytyä pienistäkin asioista.

Ihmisten kanssa toimeen tuleminen on elämään pettyneelle nelikymppiselle Rogerille hankalaa, hän on kaikille tyly ja inhottava, muttei tajua olevansa sellainen. Hänen ainoa ystävänsä Ivankaan (symppis Rhys Ifans) ei tunnu enää viihtyvän hänen seurassaan. Lopulta Rogerin pitää itse kohdata itsensä ja ymmärtää, että elämässä eteenpäin pääsee vain katsomalla eteenpäin eikä vellomalla menneisyyden virheissä.

Greenberg on jännä elokuva siinä mielessä, että se tuntuu siltä kuin Rogerin elämästä olisi leikattu pätkä ja näytetty se sellaisenaan katsojille. Tarinassa ei ole selkeää kaarta, alkua ja loppua, mutta se ei tunnu lainkaan keskeneräiseltä vaan siitä jää fiilis, että Roger mahdollisesti on oppinut jotain.

Stiller sopii kuivan koomisen ja ilkeän, mutta samalla haavoittuvaisen Rogerin rooliin loistavasti.

Rogerin veljen ihanan saksanpaimenkoiran, Mahlerin, takia elokuvalle vielä tähtien perään papukaijamerkki :) Harmi etten mistään löytänyt kuvaa koirasta.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Greenberg
Ohjaus: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Noah Baumbach ja Jennifer Jason Leigh
Pääosissa: Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ifans, Jennifer Jason Leigh
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama / komedia
IMDb
Traileri >>