torstai 7. lokakuuta 2010

Klassikko: Billy Wilderin Tuhlattuja päiviä (1945) (*****)

Aloin jokin aika sitten käydä läpi Billy Wilderin elokuvia (tai ainakin osaa niistä), koska olin nähnyt niitä aivan liian vähän, mutta kuitenkin pitänyt aina näkemistäni. Nyt vuorossa oli vuodelta 1945 Tuhlattuja päiviä (The Lost Weekend) - neljä Oscaria (mm. paras elokuva, ohjaus ja miespääosa) aikoinaan voittanut film noir.  

Löysin kirjastosta myös Wilderin edellisen elokuvan, 7 Oscarin ehdokkaan (joista elokuva ei kuitenkaan voittanut yhtäkään) Nainen ilman omaatuntoa (Double Indemnity), mutta se oli niin huonossa kunnossa, ettei suostunut soittimessani pelittämään. Se sitten harmillisesti jäi näkemättä tällä kertaa.

Tuhlattuja päiviä sijoittuu yhteen viikonloppuun, jolloin Donin (Ray Milland) on tarkoitus lähteä veljensä (Phillip Terry) kanssa rentouttavalle viikonloppureissulle maaseudun rauhaan. Kirjailijana epäonnisella Donilla on kuitenkin ongelma, alkoholiongelma, eikä hän malta jättää pulloaan ja myöhästyy matkasta. Viikonlopun aikana hän käy läpi alkoholistin elämän laidasta laitaan - iloinen, kaikkivoipa nousuhumala muuttuu pian krapulapeikkojen kautta kaikenkattavaan viinahirviön murinaan.

Wilderin elokuva on yksi realistisimmista alkoholismikuvauksista, mitä olen koskaan nähnyt, ja oli omana aikanaan hyvinkin radikaali. Milland rapakuntoisena juoppona, miehenä, joka lopulta tekee mitä tahansa viinatilkkansa eteen, tekee upean roolisuorituksen. Takaumissa näytettävä mukavan ja älykkään miehen muutos täysin kontrolloimattomaksi heittiöksi on surullista katsottavaa, mutta onneksi hänellä on vahva nainen (Jane Wyman) rinnallaan. Nainen, joka uskoo alkoholistin pinnan alla uinuvan edelleenkin miehen niistä takaumista.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Lost Weekend

Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, Charles Brackett, perustuu Charles R. Jacksonin romaaniin
Pääosissa:Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry, Howard Da Silva, Doris Dowling
Valmistusmaa: USA 1945
Genre: draama / film noir
IMDb