lauantai 9. lokakuuta 2010

Klassikko: Billy Wilderin Poikamiesboksi (1960) (*****)


Toinen tämän viikon Wilder-klassikko on Jack Lemmonin ja Shirley MacLainen tähdittämä komedia Poikamiesboksi (The Apartment) vuodelta 1960. Tämäkin elokuva voitti läjän Oscareita - viisi kaikenkaikkiaan, mm. parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen palkinnot.

Lemmon on C.C. Baxter, suuressa firmassa työskentelevä duunari, jonka etu työpaikallaan on se, että hän lainaa omaa asuntoaan firman isokenkäisille paikaksi, jossa nämä voivat tavata tyttöystäviään omilta vaimoiltaan salassa. Lopulta homma alkaa lipsua käsistä, eikä Baxter tahdo päästä kotiinsa enää ollenkaan. Ulkona kärvistellessään hän vilustuu ja työteho kärsii, mutta kun hän päättää tehdä asiasta lopun, tarjolla oleva ylennys kuitenkin houkuttaa liikaa.

Omaa elämää Baxterilla ei suuremmin ole, ennen kuin hän ihastuu hissiä kuljettavaan neiti Kubelikiin (MacLaine). Siinäpä sitten onkin pähkinä purtavaksi, sillä neidillä on salainen rakastaja - ja eräänä iltana hän löytyy makaamasta Baxterin asunnolta epäonnisten treffien päätteeksi.

Näkemistäni Wilderin elokuvista yksikään ei ole ollut yksiulotteinen. Vaikka elokuvan teema olisi kovinkin perinteinen, kuten Poikamiesboksin romanttinen komedia, siinä on aina mukana jokin koukku, jokin asia, joka erottaa sen isosta massasta edukseen. Poikamiesboksin erittäin vakavat draamaelementit, kuten työpaikkakiusaaminen ja itsemurhan yritys, vahvistavat komediaa kuin yin ja yang.

Lemmon on suloinen häseltäjä, jonka ylinäyteltyyn tyyliin ihastuin jo ensimmäisessä näkemässäni Wilder-elokuvassa Piukat paikat (Some like it hot). Elokuvan sydän on kuitenkin ihastuttava MacLaine, jonka koko olemus henkii itsenäisyyden kaipuuta, mutta myös toivetta tulla hyväksytyksi omana itsenään.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The Apartment
Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, I.A.L. Diamond
Pääosissa: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Wahlston, Jack Kruschen
Valmistusmaa: USA 1960
Genre: komedia / romantiikka
IMDb