tiistai 26. lokakuuta 2010

Klassikko: Billy Wilderin Foreign Affair (1948) (*****)

Billy Wilder -elokuvien katselu jatkui romanttisella draamakomedialla Berliinin raunioitten keskellä (A Foreign Affair), jota sotaan kytkeytyvästä aiheestaan huolimatta tähdittää kaksi upeaa naista - Jean Arthur ja Marlene Dietrich. Elokuva sijoittuu sodan jälkeiseen Berliiniin ja käytännöllisesti pommitetun kaupungin raunioiden keskelle. Kaupunkiin majoittuneet Yhdysvaltain armeijan joukot alkavat lipsua moraalissaan kaiken puutteessa elävien saksalaisten keskellä - yhdellä suklaapatukalla kun saa ostettua ihmeitä. Yhdysvaltain kongressi lähettää edustuston tutkimaan miestensä moraalia. Miesvaltaisessa lähetystössä on mukana vain yksi nainen, Iowasta kotoisin oleva neiti Frost (Arthur), jonka täräkkä asenne vastaa koko läjää tossukoita miesedustajia.

Nuttura tiukalla kulkeva Frost näkee kaikkialla moraalin rappiota, ja ottaa silmätikukseen kapakkalaulaja Erikan (Dietrich), jolla huhutaan olevan suhde amerikkalaisen upseerin kanssa, mutta myös kyseenalainen menneisyys Hitlerin lähipiirissä. "Avukseen" tutkimuksiinsa Frost saa kapteeni Pringlen (John Lund), joka nyt sattuu olemaan juuri se Frostin etsimä upseeri.

Berliinin raunioitten keskellä on romanttinen draamakomedia, joka Wilderille omalaatuisella tyylillä onnistuu tuomaan aihepiiriinsä niin paljon muutakin. Sodan jälkeisen Saksan ongelmia kuvataan hyvin aidolla tyylillä ja runneltu kaupunki tuo ympäristön mukaan kuin yhtenä päähenkilönä. Ihastuttavinta elokuvassa on sen kaksi pääosanaista - tiukan asiallinen ja erittäin aikaansaava Frost pehmenee elokuvan aikana menettämättä kuitenkaan särmäänsä sen suhteen, mitä hän haluaa. Siinä on nainen, jota ei pysty kuvittelemaan hellan ja nyrkin väliin! Dietrichin eteerinen Erika von Schlütow puolestaan on yhtä aikaa upea viettelijätär ja toisaalta herkän haavoittuva, sodassa kaupunkinsa tavoin kärsinyt nainen, joka on löytänyt omanlaisensa, monen mielestä kyseenalaisen tavan selviytyä sodan kauhuista.

Useassa Wilderin elokuvassa on mukana media ja sen vaikutus - tässäkin se on, pienenä mainintana, mutta selkeästi huomattavana kuitenkin. Jo vuosikymmeniä sitten median ja toimittajien vaikutusvalta oli huomattava, kuten käy ilmi neiti Frostin kommentista, jossa hän uhkaa viedä raporttinsa kongressiin, pääministerille ja presidentille asti - tai jos sekään ei riitä, radiotoimittajalle.

Ja ken loistavaa dialogia elokuvissa rakastaa, sille voin näitä Wilderin elokuvia suositella koko sydämestäni, sillä jokaisessa näkemässäni juuri dialogi on ollut se ratkaiseva asia, joka on saanut minut näihin komeisiin klassikoihin niin suuresti rakastumaan.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: A Foreign Affair
Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Charles Brackett, Richard L. Breen, Billy Wilder
Pääosissa: Jean Arthur, Marlene Dietrich, John Lund, Millard Mitchell
Valmistusmaa: USA 1948
Genre: komedia / romantiikka
IMDb