torstai 9. syyskuuta 2010

Suomalaista mielisairaalakuvausta - Prinsessa (2010) (***)


Dokumentaristina tunnetun Arto Halosen ohjaama Prinsessa perustuu maamme tunnetuimman mielisairaalapotilaan, Kellokosken Prinsessan elämään. Prinsessa, oikealta nimeltään Anna Lappalainen (1896–1988) oli skitsofreenikko, ammatiltaan hieroja ja kabareetanssija, jota elämä oli lapsena heitellyt sijaiskodista toiseen. Lopulta hänen äitinsä päätti jättää hänet kokonaan yhteiskunnan vastuulle ja kirjoitti tyttären sisään Kellokosken mielisairaalaan, mistä tuli Annan koti 50 vuodeksi.

Kellokoskella Anna otti ilmeisesti omaksi suojakseen kuninkaallisen roolin ja alkoi kutsua itseään Prinsessaksi. Tuon roolin turvin hän sai lopulta kunnioitusta, mitä mielisairaalapotilaille tuohon aikaan ei suuremmin annettu, ja lisäksi hän jakoi ympärilleen ystävyyttä ja elämäniloa koko elämänsä ajan.

Elokuvassa Prinsessaa esittää ansiokkaasti Katja Kukkola, joka saa hovineidokseen itsetuhoon ja ekshibitionismiin taipuvaisen Christina von Heyrothin (Krista Kosonen). Prinsessan ystävyyden avulla Christinan itsetuhoiset ajatukset pysyvät jonkin aikaa aisoissa ja nuoressa, kauniissa naisessa pilkahtaa pieni elämänhalun liekki, kun naiset karkaavat sairaalasta ja matkaavat Tukholmaan tapaamaan muita kuninkaallisia.


Muutaman vuosikymmenen takainen suomalainen mielisairaalamiljöö on mielenkiintoista seurattavaa, sillä Suomessakin useat silloiset hoitomuodot eivät ole olleet kovin inhimillisiä nykytiedolla ajateltuna. Prinsessa vältti lobotomialeikkauksen, mutta kaikki eivät olleet yhtä onnekkaita - elokuvassa Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä toisinajattelija surullisena esimerkkinä.


Prinsessa kärsii hieman suomalaiselle elokuvalle tyypillisestä näytelmällisyydestä, sillä se vie jonkin verran vakuuttavuutta muuten erittäin mielenkiintoiselta aiheelta. Kiinnostava tarina ja henkilöhahmot pitävät otteessaan, mutta elokuvan toteutus tuntuu paikoitellen töksähtelevältä ja sen virtaus hieman karikkoiselta. Näyttelijät tekevät loistavaa työtä - Kukkolan Prinsessa on aito, hahmoonsa skitsofrenista kuninkaallisuutta hengittävä, Kososen aatelisneito sekavuudessaan kaunis, Samuli Edelmannin johtava lääkäri yksioikoisuudessaan ahdistava, Peteliuksen potilas sydäntäsärkevän surullinen ja Paavo Westerbergin lääkäri puolestaan oikeamielisyydessään sympaattinen.


Prinsessa korostaa erilaisuuden hyväksymistä ja sitä, että aina ei ole tarpeen yrittää muuttaa toista ihmistä, sekä muistuttaa miten suuri voima ystävällisyydellä ja positiivisuudella on. Elokuva on hienoisesta epätasaisuudestaan huolimatta mieltä lämmittävä tarina ihmisestä mielisairautensa takana sekä erityisesti mielenkiintoinen katsaus suomalaiseen mielisairaalaelämään muutama vuosikymmen sitten.


Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa juuri kaikkein uskomattomimmat tapahtumat ovat suoraan Prinsessan oikeasta elämästä. Mm. edellä mainittu matka Tukholmaan sekä kohtaus pankkisalissa ovat tekijöiden mukaan todellisuuteen vahvasti pohjautuvia.


Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Prinsessa
Ohjaus: Arto Halonen
Käsikirjoitus: Pirjo Toikka, Arto Halonen, Paavo Westerberg
Pääosissa: Katja Kukkola, Krista Kosonen, Samuli Edelmann, Paavo Westerberg, Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén, Antti Litja, Ulla Tapaninen, Tapio Liinoja, Irma Junnilainen, Paula Vesala, Joanna Haartti, Pertti Koivula
Valmistusmaa: Suomi 2010
Genre: draama
IMDb
Traileri >>

Kuvat (c) 2009 Art Films Production. Kuvaaja: Terhi Kokkonen