keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Menneisyyden piinaamana - Submarino (2010) (****)


Espoo Cinen päätöselokuvana nähty tanskalaisen Thomas Vinterbergin ohjaama Submarino on järkyttävä draama lapsuuden traumojen varjostamasta elämästä.

Nickin (nuorena Sebastian Bull Sarning, aikuisena Jakob Cedergren) ja hänen koko elokuvan ajan nimettömänä pysyvän pikkuveljensä (nuorena Mads Broe, aikuisena Peter Plauborg) lapsuus on yhtä traumaa alkoholistin yksinhuoltajaäidin kodissa. Kun teini-ikäisten poikien elämän draama nousee huippuunsa, kuka tahansa käsittää, että sellaisen jälkeen on vaikea kasvaa kokonaiseksi ihmiseksi.

Vuosien päästä veljesten polut risteävät jälleen. Molemmat ovat omalla tahollaan erkaantuneet kaidasta tiestä, mutta isoveljellä suunta on kuitenkin parempaan, tai ainakin yritys, tai edes toive. Sama toive on periaatteessa pikkuveljelläkin, mutta hänen elämällään on kuitenkin isäntä, joka ei ihmisen rationalisia toiveita kuuntele. Pikkuveljellä on pieni poika, Martin (Gustav Fischer Kjærulff), mutta vaimon kuoltua yksinhuoltajaisänä olo on haastavaa. Ja kaikkea varjostaa edelleenkin lapsuudessa koettu kauheus.

Submarino on erittäin vaikuttava ja vahva elokuva, mutta se on emotionaalisesti niin rankka, että sen katsomista ei kaipaa heti uudestaan. Elokuvan prologissa on kuvattu toisaalla erittäin kauniisti heitteillejätettyjen veljesten huolehtimista toisistaan, mutta toisaalla karmiva kuvasto kummittelee katsojan mukana vielä pitkään elokuvan jälkeen.

Elokuva tutkiskelee ihmissielua mielenkiintoisista lähtökohdista ja kuvakulmista. Kaiken taustalla on lapsuudessa koetut traumat, heitteillejättö sellaisen aikuisen suunnalta, jonka pitäisi olla lapsen turva. Nämä vaikuttavat ihmismieleen niin syvälle, että niistä syvyyksistä on vaikea päästä pinnalle. Pitää olla todella tahdonvoimaa päästä pintaan, sillä sinne syvyyksiin on lopulta myös helppo jäädä, olla edes yrittämättä pintaan, vaikka kaikki edellytykset paremmalle elämälle olisikin. Se ruotii sekä itsekkyyttä että toisen puolesta uhrautumista, lapsen ja vanhemman välistä rakkautta, lojaaliuutta ja mahdollisesti itselle jopa huomaamatonta itsekkyyttä.

Suosittelen ihmisille, jotka pitävät vahvoista draamoista, eivätkä halua päästä helpolla elokuvaa katsoessaan. Submarino on rankka, mutta se ei ole täysin synkkä elokuva, sillä lopussa siinä kuitenkin nähdään pienoinen toivonkipinä.


Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Submarino
Ohjaus: Thomas Vinterberg
Käsikirjoitus: Tobias Lindholm, Jonas T. Bengtssonin romaanin pohjalta
Pääosissa: Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Gustav Fischer Kjærulff, Patricia Schumann, Morten Rose, Kate Kjølbye
Valmistusmaa: Tanska / Ruotsi 2010
Genre: draama
IMDb
Traileri >>