lauantai 4. syyskuuta 2010

Kotona katseltua: Hachiko - tarina uskollisuudesta (2009) (****)


 Kyynelkanavat avautuvat kertaheitolla Lasse Hallströmin ohjaaman Hachiko - tarina uskollisuudesta -elokuvan myötä. Se on varsinkin koiraihmisille takuuvarma itkupuristin, sillä ei tällaista sympaattisen-surullisen-lämminhenkistä elokuvaa yksinkertaisesti voi katsoa kuivin silmin.

Hachiko - tarina uskollisuudesta kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan akita -rotuisesta Hachiko -koirasta, joka päätyy aivan vahingossa Richard Geren esittämän professorin luokse asumaan. Professorista ja koirasta tulee erottamattomat ystävät, ja pian Hachiko alkaa saattaa professoria aamuisin juna-asemalle, kun tämä on matkalla töihin - ja palata asemalle odottamaan aina iltaisin, kun professori on tulossa kotiin. Uskollinen Hachiko saa ystäviä aseman työntekijästä, hodarimyyjästä ja monista muista matkan varren ihmisistä, jotka ihailevat koiran päättäväisyyttä.

Kun professori sitten yllättäen menehtyy, koira osoittaa ehdotonta uskollisuuttaan ystävälleen palaamalla joka päivä odottamaan isäntäänsä asemalle - yhdeksän vuoden ajan.

Hachiko - tarina uskollisuudesta ei edes yritä olla kerronnallisesti jotenkin erikoinen tai yllättävä, vaan sen pääasiallinen tarkoitus on kertoa hellyttävä ja katsojan sydäntä liikuttava tarina ihmisen parhaan ystävän pyyteettömästä rakkaudesta ja uskollisuudesta. Ja siinä se onnistuu todella hyvin. Lisäksi Gere sopii yllättävän hyvin ikääntyvän professorin rooliinsa, kun hän konttailee pihamaalla koiranpennun kanssa. Välillä tarinaa kuvataan koiran silmien kautta, mikä antaa hauskaa perspektiiviä koiran elämään.

Alkuperäinen tarina on tapahtunut Japanissa Shibuyan asemalla, minne Hachikon kuoleman jälkeen pystytettiin pronssipatsas uskollisen koiran kunniaksi. Hachikon tarinasta on tehty elokuva myös aikaisemmin, japanilainen versio vuonna 1987.


Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Hachiko: A dog's story
Ohjaus: Lasse Hallström
Käsikirjoitus: Stephen P. Lindsey, Kaneto Shindon alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta
Pääosissa: Richard Gere, Joan Allen, Cary-Hiroyki Tagawa, Sarah Roemer, Jason Alexander, Erick Avari
Valmistusmaa: USA / UK 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri >>

Alkuperäisestä Hachiko -koirasta voi lukea lisää vaikkapa täältä (Wikipedia) >>