perjantai 10. syyskuuta 2010

Klassikko: Ace in the hole (1951) (*****)


Jokin aika sitten eräs toimittajatuttavani hehkutti kovasti näkemäänsä Billy Wilderin elokuvaa Ace in the hole ja sai minutkin innostumaan siitä. Olen pitänyt kaikista näkemistäni Wilderin tuotoksista, mutta niitä on näkemättä vielä aika monta. Siksipä olin innoissani, kun Ace in the hole löytyi näppärästi kirjastosta. Olen aikaisemmin iloinnut kirjaston tarjonnasta varsinkin tällaisten klassikoiden suhteen, ja taas voin antaa yhden pisteen lisää Suomen toimivalle kirjastolaitokselle!

Ace in the hole kertoo uutistoimittaja Chuck Tatumista (Kirk Douglas), joka on saanut potkut useammasta kuin yhdestä sanomalehdestä, milloin juopottelun, milloin pomon vaimon vikittelyn takia. Hän rantautuu Albuquerqueen ja myy itsensä töihin paikalliseen sanomalehteen, tarkoituksenaan etsiä juttu, joka nostaa hänet maan halutuimpien toimittajien joukkoon.

Pienessä kaupungissa ei kuitenkaan paljoa tapahdu ja vuoden jälkeen turhautunut Chuck meinaa heittää kirveen kaivoon. Sitten se tapahtuu - läheisessä intiaanien luolastossa sortuu ja paikallinen mies, Leo Minosa (Richard Benedict) jää luolaan loukkuun. Herkkävainuinen Chuck vaistoaa tässä inhimillisen tarinan ainekset ja ottaa komennon turmapaikalla. Hän kirjoittaa tapahtumasta ja siihen liittyvistä ihmisistä niin, että pian uutinen leviää koko maahan. Ihmisiä alkaa virrata paikalle, kaikki kiinnostuneita Leon pelastusyrityksestä - ja osa samalla kiinnostuneita hyötymään julkisuudesta.

Ace in the hole on erittäin mielenkiintoinen tutkielma ihmismielen pimeimmistä sopukoista sekä journalistisesta etiikasta. Leon täysin myötätunnoton vaimo Lorraine (Jan Sterling) näkee tilanteessa vain mahdollisuuden paeta ankeaa avioliittoa, paikallinen sheriffi (Ray Teal) saa mahdollisuuden saada ilmaista julkisuutta juuri ennen äänestystä ja Chuckin silmissä puolestaan kiiluvat Pulitzer-palkinnot. Eniten liossa on kuitenkin luolassa kuolemankielissä viruvalla Leolla, joka ei tiedä ulkona hänen vuokseen pyörivästä karnevaalista mitään.

Elokuvan tarina koukuttaa, ja se kasvaa trillerimäisesti pienestä matkamuistoputiikista tuhansien silmien karnevaaliksi. Elokuva on edellä aikaansa, sillä vaikka nykyisinhän tämän tyyppinen toiminta on arkipäivää sensaatiohakuisessa mediassa, Wilderin synkkä kritiikki ihmisten itsekkyyttä ja maallisen mammonan haalimista kohtaan osuu maaliinsa täydellisesti.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Ace in the hole (tunnetaan myös nimellä The Big Carnival)
Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, Lesser Samuels, Walter Newman
Pääosissa: Kirk Douglas, Jan Sterling, Robert Arthur, Porter Hall, Richard Benedict, Frank Cady, Ray Teal, Frank Jaquet
Valmistusmaa: USA 1951
Genre: draama / film noir  / trilleri
IMDb