tiistai 21. syyskuuta 2010

Kahden äidin perhe - The kids are all right (2010) (****)


Lisa Cholodenkon ohjaama ja yhdessä Stuart Blumbergin kanssa käsikirjoittama The kids are all right tarttuu ristiriitaisia tunteita herättävään aiheeseen, jota aiemmin ei paljoa ole elokuvissa nähty. Parisuhteessa elävät Nic (Annette Bening) ja Jules (Julianne Moore) sekä heidän lapsensa Joni (Mia Wasikowska) ja Laser (Josh Hutcherson) muodostavat perheen, jota kaikki meidänkään yhteiskunnassa eivät yhä edelleenkään pitäisi oikeana perheenä.

Sekä Jonilla että Laserilla on sama spermanluovuttaja eli he ovat biologisesti sisarpuolia kahden äidin taloudessa. Aikuistunut Joni on lähdössä opiskelemaan, mutta isästä tietoa kaipaava pikkuveli pyytää häneltä palvelusta - täysi-ikäinen kun saa pyytää yhteyttä spermanluovuttajaan. Näin sisarukset tapaavat luomutilaa ja ravintolaa pitävän Paulin (Mark Ruffalo), joka nuorena miehenä hankki lisätienestiä luovuttamalla veren lisäksi spermaansa.

Paulin astuminen perheen elämään aiheuttaa sekasotkun. Ikänsä ilman omaa perhettä elänyt Paul kun alkaa tuntea liiankin suurta kiintymystä yllättäen löytyneisiin lapsiinsa, ja varsinkin toiseen äitiin.

Erittäin sydämellinen The kids are all right tarkastelee mielipiteitä jakavaa vakavaa aihetta kevyesti pilke silmäkulmassa. Samaa sukupuolta olevista vanhemmista huolimatta se on pääasiallisesti tarina perheestä ja arjen vuosien mukana tuomista haasteista. Niin homo- kuin heterosuhteissakin pyörivät samantyyppiset ongelmat - arjessa ei enää muista kuka rakastaakaan ja ketä, eikä aina muista tukea toista silloin kuin tämä sitä tarvitsisi. Keski-iän kriisi kolkuttelee ovea, kun lapset ovat lähdössä maailmalle.

Sekä Moore, Bening että Ruffalo tekevät loistotyötä antaen hahmoilleen aidon oman persoonan ja sydämen. Beningin Nic on järkevä ja järjestelmällinen lääkäri, joskin hieman viinaan menevä, Jules puolestaan edelleen paikkaansa elämässä hakeva sydämen ääntä kuunteleva maisemasuunnittelija ja Paul sympaattinen, jäyhän komea ikipoikamies, joka vihdoin keski-iässä alkaa kaivata elämäänsä muutakin pysyvää kuin ravintolansa.

The kids are all right on sympaattinen ja ihana elokuva, joka ravistelee perinteisiä heterokäsityksiä ja mielipiteitä perheestä. Oli jännä huomata, kuinka omatkin tuntemukset paikoitellen menivät omaksi omaksutun perhekulttuurin mukaisesti ja kuinka hyvää teki saada hieman muistutusta siitä, että kaikki eivät elä - eikä tarvitse elää! - samojen normien mukaisesti. Tämä elokuva on ehdottomasti omaan hyllyyn hankittava ja katsottava vielä uudelleen mieltä lämmittämään.

Lapset kun voivat kuitenkin hyvin, kaikesta huolimatta.


Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The kids are all right
Ohjaus: Lisa Cholodenko
Käsikirjoitus: Lisa Cholodenko ja Stuart Blumberg
Pääosissa: Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: draama / komedia
IMDb
Traileri >>