perjantai 24. syyskuuta 2010

Jared Leto 118-vuotiaana - Mr. Nobody (2009) (***)


Vihdoinkin Suomeen saapuva Mr. Nobody on ollut katsomislistallani pitkään. Yritin päästä katsomaan sitä jo vuosi sitten Sitgesin elokuvafestivaaleilla, kun satuin samaan aikaan lomaselle Barcelonaan, mutta elokuvan näytöksiä ei sitten ollutkaan juuri niinä päivinä, kun siellä päin olin. Vuoden verran ehti kulua, ennen kuin tämä fantasiaelokuva rantautui vihdoin Suomeen, ensin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalien päätöselokuvaksi ja sen jälkeen vihdoin myös tavallisiin teattereihin.

Belgialaisen Jaco Van Dormaelin ohjaama Mr. Nobody kertoo Jared Leton näyttelemästä Nemo Nobodystä, 118-vuotiaasta miehestä, jonka kerrotaan olevan viimeinen luonnollisesti kuoleva ihminen. Hänen viimeisiä päiviään seuraa koko maailma. Samalla hänen lääkärinsä (Allan Corduner) pyrkii saamaan häneltä vastauksia salaisuuksien verhoamasta menneisyydestä, mutta huonolla menestyksellä. Kun nuori toimittaja (Daniel Mays) saapuu salaa haastattelemaan Nemoa, tämän muisti alkaa palailla menneisyyteen - tai aika moneen eri versioon sellaisesta. Menneisyyden muisteloissa ovat mukana niin Nemon äiti (Natasha Little) ja isä (Rhys Ifans) kuin hänen kolme ihastustaankin (Sarah Polley, Diane Kruger ja Linh Dan Pham).

Pitkän matkaa Mr. Nobodyä huokailin ihastuksesta - monikerroksinen juoni on mielenkiintoista seurattavaa ja monet kohtaukset dialogiltaan messeviä. Lisäksi elokuva on visuaalisesti varsinaista karkkia. Mutta sitten jossain vaiheessa huomasin alkavani kiemurrella penkissä ja miettiä, että vieläkinkö tämä jatkuu. Pituutta fantasialla on tarinaansa suhteutettuna nimittäin hieman liikaa - siinä missä esimerkiksi monikerroksinen Inception (josta juttu täällä) sai pidettyä mielenkiinnon yllä koko pitkän kestonsa ajan, Mr Nobody väsähtää loppua kohden. Tuntuu kuin tarinasta haluttaisiin kertoa vähän liian paljon, kun vähemmänkin riittäisi.

Hieman tiiviimmässä paketissa lopputulos olisi voinut olla mestarillinen. Näissä rinnakkaisten todellisuuksien tarinoissa kun on kuitenkin aina oma vetovoimansa ja Mr. Nobodyssä lopun oivallus on jännä. Ja tässä on lisäksi mukana Jared Leton kauniit silmät.

Maskeeraus on huippuhienoa ja 118-vuotias Leto vetää vertoja Brad Pittin Benjamin Buttonille!


Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Mr. Nobody
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jaco Van Dormael
Pääosissa: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Natasha Little, Rhys Ifans, Toby Regbo, Juno Temple, Daniel Mays, Allan Corduner
Valmistusmaa: Kanada / Belgia / Ranska / Saksa 2009
Genre: fantasia / draama / romantiikka
IMDb
Traileri >>