keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Haaveilua Afrikasta ja yhdennäköisyyden ihmettelyä

Vanhuus ei tule yksin eikä kello kaulassa. Jumiutin ensin selkäni viime viikolla niin, että henki salpautui kylkeä kääntäessä. Hain siihen lopulta lääkäriltä troppia, joka tuntui auttavan selkäkipuun, mutta sen kivun lientymisen jälkeen iski migreeni - toista kertaa kahden viikon sisällä, mikä ei ole tavallista meikäläiselle. Hieman puolikuntoisena olen siis viime päivät ollut ja selkäni takia välttänyt istumista paikallaan. Onneksi selkä ei kuitenkaan yhtä pahaan kuntoon mennyt kuin Mikaelalla, jolle kaikki sympatiani potemiseen!

Toissa päivänä makoilin sohvalla ja katselin teräväpiirtona Sydney Pollackin ohjaamaa elokuvaa Out of Africa (1985), jossa Meryl Streepin näyttelemä kirjailija Karen Blixen rakastuu safareja vetävään Robert Redfordiin. Olin sen joskus vuosia sitten nähnyt, mutten muistanut siitä käytännössä enää mitään ja siksi tuntuikin kuin olisi katsonut elokuvaa uusin silmin. Ihanahan se oli, varsinkin matkailua ja luontoa rakastavalle, ja Afrikkaan tekisi ehdottomasti mieli matkustaa joskus, nähdä ne Tansanian tai Kenian tasangot ja norsut ja kirahvit. Yksi entinen opiskelutoverini toimii luonto-oppaana tuolla seudulla ja olen hänen kuviaan noilta reissuilta kateudesta vihreänä katsellut Facebookissa. Pakko tuonne on joskus itsekin päästä!

Olin joskus aikaisemminkin kiinnittänyt huomiota siihen, että Brad Pitt on hyvin paljon samannäköinen kuin nuori Robert Redford. Nyt tätä elokuvaa katsoessa se jotenkin korostui Redfordin työskentelyä seuratessa ja en voinut kuin ihmetellä näiden kahden näyttelijän yhdennäköisyyttä, sillä Redfordin ulkonäkö jopa ilmeitä ja eleitä myöten oli kuin nykyisin Pittillä - liekö nuorempi mies ottanut mallia legendasta näyttelijäksi opiskellessaan? Monella näyttelijällähän on aina joku vanhempi esikuva, jota he käyttävät "mallina" opetellessaan näyttelemisen jaloa taitoa. En yhtään ihmettelisi, vaikka Pittillä se olisi ollut Redford, sillä niin samanlaisilta nämä kaksi miestä näyttävät.