maanantai 6. syyskuuta 2010

Elämän ja kuoleman valinta - Triage (2009) (***)


[Teksti julkaistu alunperin Episodissa #9/2010 ja on siitä pidennetty ja muokattu blogia varten]

Triagessa sotavalokuvaajat Mark (Colin Farrell) ja David (Jamie Sives) matkaavat Dublinista Kurdistaniin ja kohtaavat siellä syttyvän sodan useita sotia läpikäyneinä siltikin uusin silmin. Davidia nimittäin odottaa kotona  raskaana oleva Diane (Kelly Reilly), mutta Markia johdattaa edelleenkin jo tutuksi tullut kunnianhimo ja tietynlainen ulkopuolisuuden tunne kameran linssin takana. Sota-alueella Markinkin silmät avautuvat uudella tavalla kun hän tutustuu yhtä aikaa kauhistuttavaan ja kiehtovaan, triageksi kutsuttuun tapaan, jossa kenttäsairaalan lääkäri Talzani (Branko Djuric) päättää, kuka saa elää ja kuka kuolla.

Sodan keskellä ystävysten tiet eroavat ja kotiuduttuaan vakavasti niin fyysisesti kuin henkisestikin haavoittunut Mark huomaa, ettei David olekaan palannut kotiin. Selvittääkseen eroamisen jälkeiset tapahtumat sekä itselleen että läheisilleen Mark joutuu elämään uudelleen kokemansa kauhut. Tässä häntä auttaa vaimonsa (Paz Vega) isoisä, Espanjan sisällissodassa psykiatrina työskennellyt Joaquin (Christopher Lee).

Scott Andersonin romaaniin pohjautuva Triage porautuu ihmisluonteen syvyyksiin elämän ja kuoleman hetkellä ja kuvaa sodan verisyyttä siviilin näkökulmasta. Se kertoo ammatillisen kunnianhimon ajamista ihmisistä ja siitä, miten kuolemanpelko muuttaa ihmisen, miten henkensä viimeisistä rippeistä haluaa pitää kiinni silloin kun joku uhkaa ne säikeet katkaista. Mutta se kertoo myös ystävyydestä, siitä mitä kaikkea on valmis tekemään ystävänsä puolesta. Lisäksi se terävöittää, miten sodan kauhut vaikuttavat myös kriisialueilla työskenteleviin siviileihin - yleensähän sotaelokuvien traumat koskettavat sotilaita ja heidän läheisiään.

Farrell vakuuttaa kärsivänä, mieleltään järkkyneenä Markina, ja vaikuttava elokuva järkyttää rankalla kuvastollaan, mutta kokonaisuutena kärsii pienoisesta epätasaisuudesta. Ohjaaja Denis Tanovic palkittiin vuonna 2002 ulkomaisen elokuvan Oscarilla elokuvasta No man’s land.

Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Triage
Ohjaus: Danis Tanovic
Käsikirjoitus: Danis Tanovic, Scott Andersonin romaanin pohjalta
Pääosissa: Colin Farrell, Jamie Sives, Paz Vega, Kelly Reilly, Branko Djuric, Christopher Lee
Valmistusmaa: Irlanti / Espanja / Belgia / Ranska 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri >>