tiistai 17. elokuuta 2010

Vaikka oikeasti se on Kung-fu Kid - Karate Kid (2010) (***)


Kun elokuvaa menee katsomaan sillä oletuksella, että leffa ei mitenkään voi olla hyvä, ei voi ainakaan kovasti pettyä. Ja miten mukava fiilis tuleekaan, kun elokuva ylittää odotukset! Näin kävi minulle oman lapsuuteni klassikon Karate Kidin (1984) uudelleenfilmatisoinnin kanssa - odotukset olivat aivan nollassa, mutta lopputulos oli kuitenkin yllättävän positiivinen.

12-vuotias Dre Parker (Jaden Smith) muuttaa äitinsä (Taraji P. Henson) kanssa Kiinaan sen jälkeen, kun perheen isä on kuollut ja äiti saa työssään mahdollisuuden työskennellä Pekingissä. Detroitista Pekingin elämänrytmiin sopeutuminen ei kuitenkaan ole nuorelle pojanklopille ihan yksinkertaista ja kulttuurien yhteentörmäys on välttämätön.

Heti ensimmäisenä päivänä Dre näkee puistossa suloisen viulunsoittajan, Mei Yingin (Wenwen Han) ja ihastuu tyttöön suoraa päätä - ja tunne sattuu vielä olemaan molemminpuoleinen. Mei Yingiin on kuitenkin iskenyt silmänsä myös paikallinen öykkäri Cheng (Zhenwei Wang), jonka kung-fu -taitoja Dre pääsee saman tien maistamaan oikein konkreettisesti. Dren ja Mai Yingin ystävyys harmittaa Chengia ja kumppaneita, ja nämä tekevät tulokkaan elämästä melkoisen ikävän.

Parkereiden resuinen ja rönttönen talonmies Mr. Han (Jackie Chan) tulee alivoimatilanteessa Dren avuksi ja paljastuu varsinaiseksi kung-fu -mestariksi. Hän lupaa opettaa Drelle oikeaa kung-fua ja valmentaa tämän osallistumaan kung-fu -kisoihin - joissa tällä tietenkin on vastassaan Cheng.

Elokuvan ehdottomasti paras asia on legendaarinen Jackie Chan. Ikääntyvä Chan on yksinkertaisesti ihana ja sympaattinen näyttelijä, ja iästään huolimatta loistava toimintasankari, jonka toimintakoreografiat ovat aivan omaa luokkaansa. Hänen työtään ei voi kuin ihailla, ja on ihastuttava nähdä Chan pitkästä aikaa hieman vakavammassa roolissa viime vuosina jo puuduttaviksi muodostuneiden toimintakomediaroolien jälkeen. Jos mestarina elokuvassa olisi ollut joku muu, en usko, että se olisi ollut näinkin mukiinmenevän viihdyttävä ja sydämellinen. Myös kumarrus Bruce Leen suuntaan on aina plussaa.

Will Smithin ja Jada Pinkett Smithin poika Jaden tekee myös yllättävän pätevää työtä nuorena kung-fun harrastajana. Uskottavana näyttelijänä Jaden on vielä lapsenkengissä (mutta onhan hän vasta lapsi!), mutta varsinkin fyysisesti pieni poika vetää roolinsa ammattilaisen tavoin. Muuten pojalla on hyvin samantyylisiä ilmeitä ja maneereita kuin isällään, mikä ei aina välttämättä ole hyvä asia.

Elokuva näyttää Kiinan aivan uskomattoman kauniina ja mystisenä maana, josta hienoimpana esimerkkinä on Mr. Hanin ja Dren retki läheisen vuoren huipulle juomaan vettä kung-fu-voiman lähteestä. Tämä siis varoituksena muille matkakuumetta poteville!

...sitä minä en vaan tajua, että minkä ihmeen takia tämän elokuvan nimenä on haluttu säilyttää Karate Kid, kun karaten kanssa tällä ei ole mitään muuta tekemistä kuin se, että Dre elokuvan alussa treenailee jonkinlaista karatea televisio-ohjelman avulla... olisivat vaihtaneet sen aiheeseen kuuluvasti Kung-fu Kidiksi.


Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Karate Kid
Ohjaus: Harald Zwart
Käsikirjoitus: Christopher Murphey, Robert Mark Kamenin alkuperäistarinan pohjalta
Pääosissa: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson, Wenwen Han, Zhenwei Wang, Rongguang Yu
Valmistusmaa: USA / Kiina 2010
Genre: toiminta / draama
IMDb
Traileri >>

Kuvat: ©2009 Columbia TriStar Marketing Group, Inc. All Rights Reserved.