keskiviikko 11. elokuuta 2010

Teinikapinaa vereslihalla - Sisko tahtoisin jäädä (2010) (***)


Marja Pyykön ohjaama ja yhdessä Laura Suhosen kanssa käsikirjoittama Sisko tahtoisin jäädä on tarina nuoruuden kapinasta, kasvukivuista ja itsensä etsimisestä. Emilia (Ada Kukkonen) on 15-vuotias tyttö, joka "pärjää kaikessa", kuten hänen yksinhuoltajaisänsä Juhani (Seppo Pääkkönen) sanoo. Koulussa Emilia saa hyviä numeroita ja juoksee kilpaa joukkueessa ja kotona hän huolehtii pikkusiskostaan Elsasta (Anna-Leena Uotila). Elämästä kuitenkin puuttuu jotain, ja sitä jotain hän luulee löytävänsä tavatessaan luokalleen kertaamaan tulevan Siirin (Sara Melleri).

Siirin kanssa Emilia alkaa etsiä itseään kiltin tytön roolin toiselta puolen ja tyttöjen ystävyys korvaa kaiken muun. Ensimmäistä kertaa elämässään Emilia tuntee itsensä vapaaksi velvollisuuksista ja tuntee olevansa villi ja vapaa nuori. Kapina kotia, koulua ja yhteiskuntaa vastaan nousee kuitenkin mittoihin, joita teinitytön on lopulta vaikea käsitellä. Onko tämäkään sitä elämää, mitä Emilia etsii? Kultaisen keskitien löytämiseksi vastuun ja vapauden välillä on tehtävä uhrauksia.

Sisko tahtoisin jäädä on tyttöjen elokuva, jossa Kukkonen ja Melleri toimivat erinomaisesti yhteen. Se näyttää raadollisesti sitä angstia, mitä nuori voi tuntea teini-iän kuohunnassa. Tuossa silmittömässä kapinassa kaikkea vastaan voi tapahtua asioita, joita jälkeenpäin katuu ja joita ei tekisi, jos elämää olisi ehtinyt nähdä enemmän. Sitähän se on teinin elämä, jokainen meistä vanhemmistakin on saman joskus käynyt läpi, rankempana tai vähemmän rankkana, mutta läpi se on eletty.

Elokuvasta tulee välillä olo, että kapinaa liioitellaan hieman ja että väkivallalla mässäillään turhan paljon. Mutta toisaalta, nykypäivän maailma on hyvin raaistunutta. Ehkä mikään ei olekaan liioiteltua vaan tällaista nuorten tyttöjen elämä voi olla oikeastikin? Emmehän me vanhat pierut mitään tiedä ;-)

Samanlaista nuorten kokemaa pahaa oloa käsiteltiin mielenkiintoisesti brittielokuvassa Fish Tank (2009) ja voisin verrata Emiliaa kyseisen elokuvan Miaan. Molemmat kuvaavat aikuiseksi kasvamisen vaikeutta ja itsensä etsimistä, hieman eri tavoin tosin. Siinä missä Fish Tank jättää katsojalle jonkin verran pohtimisen varaa, Sisko tahtoisin jäädä on perinteisempi ja ikävä kyllä myös kliseisempi kertomus samasta asiasta.


Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Sisko tahtoisin jäädä
Ohjaus: Marja Pyykkö 
Käsikirjoitus: Laura Suhonen, Marja Pyykkö
Pääosissa: Ada Kukkonen, Sara Melleri, Anna-Leena Uotila, Seppo Pääkkönen, Kristiina Halttu, Heikki Nousiainen, Santeri Kinnunen
Valmistusmaa: Suomi 2010
Genre: draama
IMDb
Traileri >>