perjantai 20. elokuuta 2010

Kotona katseltua: Sunshine cleaning (2008) (***)


Draamakomedia Sunshine cleaning on pitkään ollut minulla katsottavien listalla. Olin lukenut paljon positiivisia kommentteja tästä elokuvasta, ja pääosanäyttelijöittensä sekä erikoiselta kuulostavan aihepiirinsä takia se kiinnosti minua kovasti.

Sunshine cleaning kertoo Rosesta (Amy Adams), nuoren pojan yksinhuoltajaäidistä, joka hankkii perheelle elantoa siivoamalla toisten koteja. Ujo ja itsestään epävarma Rose haaveilee arvostetummasta urasta kiinteistövälittäjänä, mutta se aika, joka hänen pitäisi käyttää opiskeluun, kuluukin tavatessa miesystävää Macia (Steve Zahn). Ikävä kyllä Mac on varattu mies.

Poliisina toimiva Mac ehdottaa Roselle rahakasta uutta työtä henkirikospaikkojen siivoojana. Kun Rosen kapinallinen sisko Norah (Emily Blunt) saa jälleen kerran potkut töistään, päättää Rose ottaa sekä oman että pikkusiskonsa elämän ohjat käsiinsä. He perustavat siivousfirman nimeltä Sunshine cleaning, ja veriroiskeiden siivoamisesta tulee pikkuhiljaa päivittäistä rutiinia.

Joskus minä aina ihmettelen elokuvien genrejaottelua. Tämäkin kun on luokiteltu komediaksi. Tokihan elokuvassa komediallisia elementtejä on, mutta varsin vakavaa draamaa on mukana yllättävän paljon. Elokuvan teema pyörii perinteisen itsensä etsimisen ympärillä, mutta mukana on vahvasti myös läheisen ihmisen menettämisen aiheuttamat traumat - varsinkin kun tämä läheinen ihminen on oma vanhempi ja kokijana pieni lapsi.

Sunshine cleaning on suurimmaksi osaksi mielenkiintoinen tarina Rosen ja hänen perheensä elämästä sekä kaikkien heidän kasvusta kohti itsenäisempää elämää, mutta lopussa ote hieman herpaantuu ja se sympatia, mitä hahmoja kohtaan aikaisemmin tunsi, jotenkin laimenee.

Ilmeikäs Adams on loistava itsestään epävarman naisen tulkkina ja Blunt ihastuttava hänen kömpelönä ja mieleltään synkempänä pikkusiskonaan. Moniulotteisemman roolihahmonsa tulkitsijana taidokas Blunt itse asiassa jättääkin aina niin hersyvän Adamsin varjoonsa. Alan Arkin naisten omalaatuisena isänä on elokuvan comic relief, mutta hänen hahmonsa vaikuttaa välillä jotenkin pakotetulta, ei samalla tavalla aidolta kuin tyttärensä.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Sunshine cleaning
Ohjaus: Christine Jeffs
Käsikirjoitus: Megan Holley
Pääosissa: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Steve Zahn, Clifton Collins Jr., Jason Spevack
Valmistusmaa: USA 2008
Genre: draama / komedia
IMDb
Traileri >>