sunnuntai 1. elokuuta 2010

Kotona katseltua: Prinsessa ja sammakko (2009) (***)

[Arvio julkaistu alun perin Episodissa #7/2010]

New Orleansissa asuva Tiana kuuntelee ystävänsä Charlotten kanssa satua sammakkoprinssistä ja vannoo, ettei koskaan aio suudella sammakkoa, ja haaveilee puolestaan oman ravintolan perustamisesta. Vuosia myöhemmin kaupunkiin saapuu prinssi Naveen, joka joutuu huiputuksen kohteeksi - ja voodoovelho Facilier taikoo hänet sammakoksi. Yllättäen joutuu Tianakin sitten suuteluhommiin, mistä on seurauksena huima seikkailu.

Prinsessa ja sammakko -elokuvalla Disney teki historiaa tuomalla animaatioihinsa ensimmäisen mustaihoisen prinsessan. Ympäristöltään ja hahmoiltaan uudenlaisessa kontekstissa oleva tarina on mielenkiintoinen ja hauska, mutta ei sekään aivan välty perinteiseltä Disney -arvomaailmalta. Piirrosjälki on viime vuosien realismiin pyrkimisen sijaan tyylitellympää, tietynlaista paluuta entisaikojen kaksiulotteisuuteen.

Suomessa julkaistussa kahden levyn blu-ray -paketissa lisämateriaalina on poistettuja kohtauksia ja runsaasti erilaisia koosteita, dvd:lläkin on kommenttiraidan lisäksi mukana poistettuja kohtauksia sekä prinsessa-peli.

Tuomio: ★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: The princess and the frog
Ohjaus: Ron Clements, John Musker
Käsikirjoitus: Ron Clements, John Musker, Rob Edwards
Englanninkielisissä ääniosissa: Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Michael-Leon Wooley, Jim Cummings
Suomenkielisissä ääniosissa: Laura Voutilainen, Reino Nordin, Veeti Kallio, Sasu Moilanen, Puntti Valtonen
Valmistusmaa: USA 2009
Genre: animaatio
IMDb