sunnuntai 1. elokuuta 2010

Kotona katseltua: Konsertti (2009) (****)

[Arvio on alun perin julkaistu Episodissa #6/2010]

Neuvostoliiton hajoamisen aikaan Bolshoi -teatterin orkesterin soittajat joutuivat siirtymään soittamisesta duunarihommiin ja mm. kapellimestari Andrei (Aleksei Guskov) päätyi teatterin siivoojaksi. Kun Andrei saa käsiinsä nykyiselle johtajalle lähetetyn kutsun saapua esiintymään Pariisiin, hän päättää kääntää onnensa, varastaa kutsun ja alkaa kasata yhteen vanhaa orkesteria.

Konsertti on sympaattinen draamakomedia siitä, kuinka soittajat saavat Pariisin matkan kautta elämässään uuden mahdollisuuden. Andreilla tosin on tämän lisäksi oma lehmä ojassa, Pariisissa nimittäin asuu nuori ja lahjakas viulisti Anne-Marie (Melanie Laurent).

Konsertti on Tsaikovskin kauniin musiikin siivittämä, sydämellä tehty elokuva, josta katsojalle jää hyvä mieli. Se nojaa kulttuurien välisten erojen ja stereotypioiden synnyttämään hauskuuteen, mutta onnistuu ajoittaisesta epätasaisuudestaan huolimatta olemaan raikas ja aito.

Suomessa julkaistun dvd:n ekstrana traileri ja koosteita mm. näyttelijöiden muuntautumisesta muusikoiksi sekä Venäjällä kuvaamisesta.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Le concert
Ohjaus: Radu Mihaileanu
Käsikirjoitus:  Radu Mihaileanu, Matthew Robbins, Alain-Michel Blanc perustuu Héctor Cabello Reyesin ja Thierry Degrandin alkuperäiseen tarinaan
Pääosissa: Aleksei Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, Valeriy Barinov, François Berléand
Valmistusmaa: Ranska / Italia / Romania / Belgia 2009
Genre: Komedia / draama
IMDb