lauantai 7. elokuuta 2010

Kotona katseltua: Fish Tank (2009) (****)

Mia (Katie Jarvis) on 15-vuotias, äitinsä Joannen (Kierston Wareing) ja pikkusiskonsa Tylerin (Rebecca Griffiths) kanssa asuva teini, jolla ei mene oikein hyvin. Hän on aggressiivinen ja syrjäänvetäytyvä, käyttää äitinsä tavoin liikaa alkoholia, mutta saa kuitenkin lohtua tanssista. Kun äiti tuo kotiin uuden poikaystävän, Connorin (Michael Fassbender), Mia saa tukea yllättävästi tämän taholta. Ensimmäisen kerran elämässään hän saa kuulla olevansa taitava ja saa tukea yllättävästi Connorin taholta. Isällisyydessä ei kuitenkaan ole koko totuus...

Fish tank kuvaa erinomaisesti rikkinäisessä perheessä kasvamisen kipuja. Alkoholismi ja laiminlyönti harvoin tuottavat lapsista täysin ehjiä aikuisia. Järkyttävintä on nähdä kuinka perheen äiti kaataa kaikki omat ongelmansa tytärtensä niskoille ja heidän syykseen. Wareing tekee kammottavaa loistotyötä itsekin laiminlyötynä ja jätettynä, lapsiaan vihaavana äitinä.

Synkästä aiheestaan huolimatta Fish tank ei kuitenkaan ole perin synkkä elokuva, vaan siinä on toivon kipinä, jonka aloittaa Connorin isällinen hyväksyntä. Vihaisiakin lapsia pitäisi muistaa rakastaa, vaikka se varmasti vaikeaa onkin.

Draama voitti tänä vuonna Brittien Oscarin, BAFTA:n, parhaan brittiläisen elokuvan sarjassa (muina vahvoina ehdokkaina olivat Lone Scherfigin An Education, Duncan Jonesin Moon, Armando Ianuccin In the loop ja Sam Taylor-Woodin Nowhere boy).

Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Fish Tank
Ohjaus ja käsikirjoitus: Andrea Arnold
Pääosissa: Katie Jarvis, Rebecca Griffiths, Kierston Wareing, Michael Fassbender, Jason Maza
Valmistusmaa: UK / Hollanti 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri >>