tiistai 3. elokuuta 2010

Kotona katseltua: Fantastic Mr. Fox (2009) (****)


Wes Andersonin (mm. The Royal Tenenbaums, Life aquatic with Steve Zissou, Darjeeling limited) ohjaama, keväällä animaatio-Oscarista ehdolla ollut Fantastic Mr. Fox tuli Suomessa harmillisesti vain todella pieneen teatterilevitykseen ja jäi varmasti monelta näkemättä - niin myös minulta. Roald Dahlin (joka on kirjoittanut mm. Jali ja suklaatehdas -kirjan) lastenkirjaan pohjautuva stop motion -tekniikalla tehty animaatio kertoo Mr. Foxista (äänenä George Clooney), joka asustaa leppoisasti ketunkolossa Mrs. Foxin (äänenä Meryl Streep) ja heidän poikansa Ashin (äänenä Jason Schwartzman) kanssa.

Entinen kanavaras ei kuitenkaan jaksa tyytyä tavalliseen elämään ja alkaa suunnitella muuttoa puuasuntoon (vaikka milloinkas ketut puussa ovat asuneet). Puusta hän näkee kolmen tilanomistajan hienot maatilat ja vanha varas ketussa herää. Salaa vaimoltaan hän alkaa käydä tilanomistajien mailla varkaissa opossumiystävänsä Kylien (äänenä Wallace Wolodarsky) kanssa.

Tilanomistajat eivät ymmärrettävästi oikein välitä varkaista ja päättävät pistää kampoihin röyhkeälle Ketulle. Siitä sitten joutuukin kärsimään koko lähitienoo ja niin selviää Herran yöllliset hiippailut myös Rouva Ketulle.

Kuten Dahlin muutkin kertomukset, myös tarina Mr. Foxista on hulvattoman hauska ja sisältää omaperäisiä kommervenkkejä. Anderson onnistuu nappaamaan alkuperäisen tarinan sydämen ja virittämään sen omaperäisellä tyylillään edelleen uudelle tasolle. Rooleihinsa sopivat ääninäyttelijät ovat piste i:n päällä - huippuälykkään ja humoristisen ketturosvon rooliin olisi vaikea kuvitella sopivan jonkun vielä Clooneytä paremmin.

Stop motion -tekniikalla tehty animaatio on myös hauska erikoisuus nykyisten tietokoneanimaatioiden keskellä. Tekniikka antaa mahdollisuuden toteuttaa ideoita, jotka eivät välttämättä soveltuisi muiden tyylilajien kanssa yhteen.

Fantastic Mr. Fox on oivaltava ja viihdyttävä elokuva niin lapsille (ikäraja 7) kuin aikuisillekin.


Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Fantastic Mr. Fox
Ohjaus: Wes Anderson
Käsikirjoitus:  Wes Anderson, perustuu Roald Dahlin romaaniin
Ääniosissa: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Michael Gambon, Owen Wilson, Willem Dafoe, Wallace Wolodarsky, Eric Chase Anderson
Valmistusmaa: USA / UK 2009
Genre: animaatio
IMDb
Traileri >>