keskiviikko 4. elokuuta 2010

Kotona katseltua: Crazy heart (2009) (***)

Keväällä Oscarin miespääosasta pokannut Jeff Bridges on jo pitkän aikaa pitänyt nähdä, mutta Crazy heart antoi kuitenkin odotuttaa itseään kotijulkaisuun asti. Teksasin Irwin Goodmanista, Bad Blakesta, kertova Crazy heart on liikuttava tarina elämänsä ehtoopuolelle ehtineestä countrymuusikosta, joka on hukannut koko elämänsä viinaan. Elämän kuluttama äijä ei saa keikkoja enää kuin onnettomista räkälöistä, levyt eivät enää myy ja koko elämässä ei ole muuta kiinnekohtaa kuin kitara ja auto.

Sitten Badin elämään puhaltaa raikas tuulahdus ja hän näkee valon. Ihastuttavan luonnollisen ja maanläheisen toimittajan, Jeanin (Maggie Gyllenhaal) sekä hänen 4-vuotiaan poikansa Buddyn (Jack Nation) kautta Bad alkaa nähdä vilahduksia oikeasta elämästä. Jean ja Buddy nostavat miehen murheen alhosta ja tämä nuoremmalle ammattiveljelleen Tommy Sweetille (Colin Farrell) katkeroitunut muusikko alkaa monen vuoden jälkeen taas kuulla säveliä mielessään, jopa niin, että niistä syntyy kokonaan uusi laulu. Viina vaan on huono isäntä talossa, mutta onneksi joskus virheistä voi koitua jotain hyvääkin.

Bridgesin Oscar on tällä elokuvalla ehdottomasti ansaittu. Bad on karski ja hieman tyly, mutta pinnan alla äijäkin on vain ihminen. Tämän Bridges viestittää pienillä ilmeillä ja eleillä, äänenpainoilla, katseilla. Bridgesin ja Gyllenhaalin yhteistyö on saumatonta, ja vaikka kuinka minua henkilökohtaisesti ahdistaa ajatus nuoresta naisesta isänsä ikäisen miehen kumppanina, en voi kuin ihailla näiden kahden hienotunteista tapaa ilmaista tunteensa. Gyllenhaalhan oli myös Oscar-ehdolla naissivuosasta, mutta palkinnonhan vei Mo'Nique elokuvasta Precious.

Teräväpiirtona katseltuna Crazy heart näyttää mahtavalta. Karun kauniit maisemat, valkoiset pilvet kirkkaan sinisellä taivaalla - kaikki tämä näyttää ihan suunnattoman hyvältä. Elokuva on ohjaaja Scott Cooperin esikoinen, eikä ollenkaan huono sellainen (vaikka ideatasolla inhoankin näitä viinaan menevien äijien elämän romantisointeja ;-)

Sekä Bridges että Farrell laulavat itse omat laulunsa.


Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Crazy Heart
Ohjaus: Scott Cooper
Käsikirjoitus:  Scott Cooper, perustuu Thomas Cobbin romaaniin
Pääosissa: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall, Colin Farrell, Jack Nation
Valmistusmaa: USA 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri >>

Kuvat © Fox Searchlight Pictures

Farrellista off topicina: onko nuori Colin Farrell alkanut harmaantua vai onko väri hänen hiuksissaan purkista? Tässä elokuvassa hänellä nimittäin on samanlainen harmaa suortuva hiuksissaan kuin vähän aikaa sitten näkemässäni elokuvassa Triage. Hänen laiha ja riutuneen näköinen habituksensa oli muutenkin samanlainen näissä kahdessa elokuvassa, joten saattaa olla, että ne on kuvattu samoihin aikoihin.