keskiviikko 18. elokuuta 2010

Kotona katseltua: American Psycho (2000) (****)


Nyt on taas yksi aukko elokuvasivistyksessä täytetty, kun vihdoin sain aikaiseksi katsottua elokuvan nimeltä American Psycho. Tämä leffa sattui silmään Anttilan blu-ray-tarjouksissa ja lähti sieltä sitten mukaan.

Bret Easton Ellisin kohuttuun romaaniin pohjautuva American Psycho sijoittuu Wall Streetin ökymaailmaan, jossa työ- ja yksityselämän täydellinen luksus vaatii veronsa ihmisen henkisellä puolella. Patrick Bateman (Christian Bale) on pankkiiriliikkeen varajohtaja, jolla on kaunis tyttöystävä (Renee Zellweger), kiltti ja ystävällinen sihteeri (Chloe Sevigny), upea asunto Manhattanilla ja kaikkea mitä ihminen voi haluta, mutta jonka elämä täyttyy kilpailulla hienoimmista käyntikorteista sekä siitä, kuka saa helpoiten tehtyä pöytävarauksen hienoon ravintolaan.

Täydellisyyden tavoittelu ja statuskilpailu täyttävät lopulta Batemanin pään niin pahasti, että hän alkaa purkaa turhautumiaan tappamalla ihmisiä - ensin vain yksinkertaisesti puukottamalla kodittomia kadulla, mutta kun hän halkaisee kirveellä suurimman kilpailijansa Paul Allenin (Jared Leto) kallon, hän vapautuu käyttämään väkivaltaa yhä näkymämmin muuttuen koko ajan vain raaemmaksi ja kekseliäämmäksi.

American Psycho on mielenkiintoinen tutkielma siitä, kuinka ihminen voi seota kaiken täydellisyyden keskellä ja kuinka ympärillä olevat ihmiset eivät osaa tai halua nähdä signaaleja tuosta sekoamisesta. Elokuva jättää katsojalle pohtimista, sillä kaikki ei välttämättä ole sitä miltä aluksi näyttää. Harhainen, mieleltään särkynyt ihminen kun voi kuvitella asioita.

Elokuva peilaa hienosti Batemanin elämän kahta puolta - hänen henkilökohtainen täydellisyydentavoittelunsa esimerkiksi kauneudenhoidossa on kuvattu kuin L'Orealin mainos kun taas murhat brutaalisuudessaan ovat täysin eri maailmasta. Tosin Bateman ei edes murhatessaan jätä sliipattua älykön rooliaan vaan analysoi sofistikoiduin sanakääntein kuuntelemaansa musiikkia uhreilleen. Vasta lopussa Batemanin posliinikuori alkaa rakoilla paljastaen mieleltään sairaan ihmisen.

American Psycho on niitä harvoja amerikkalaisia elokuvia, joissa näytetään *todella* paljon miehistä paljasta pintaa. En muista aikaisemmin nähneeni vastaavaa, tai en ainakaan muista. Tuntuu nimittäin, että Bale on elokuvassa enemmän vaatteetta kuin vaatteet päällä. Naispuolisille katsojille tämä ei tietenkään ole yhtään huono asia, sillä treenattu Bale on ilo silmälle verisenäkin.

Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: American Psycho
Ohjaus: Mary Harron
Käsikirjoitus: Mary Harron ja Guinevere Turner, Bret Easton Ellisin romaanin pohjalta
Pääosissa: Christian Bale, Chloe Sevigny, Jared Leto, Justin Theroux, Willim Dafoe, Reese Witherspoon, Josh Lucas, Bill Sage, Samantha Mathis, Cara Seymour
Valmistusmaa: USA 2000
Genre: draama / trilleri / rikos
IMDb

Kuvat © Lions Gate Films