perjantai 13. elokuuta 2010

Judge me by my quotes, do you?

Jokin aika sitten Bubble ehdotteli minulle postauksen aiheeksi listata leffasanontoja, jotka ovat siirtyneet ihan normaalin elämän käyttöön. Mitään ehdotonta listaa näistä on mahdotonta tehdä, sillä sanonnatkin muuttuvat ajan mittaan ja joskus paljonkin käytössä ollut lausahdus saattaa kadota jossain vaiheessa jäljettömiin.

Eilen illalla nukkumaan mennessä aloin mietiskellä näitä sanontoja ja huomasin, että yllätys yllätys, aika monet niistä liittyvät Star Warsiin. Ja kaikki eivät ole edes sanontoja, mutta liittyvät kyseiseen leffasarjaan muuten. Esimerkiksi maantiellä autolla ajaessani / kyydissä ollessani saatan jedimäisesti huitoa kädelläni edellä hitaasti ajavan auton suuntaan ja sanoa "käänny tuosta risteyksestä oikealle", jotta hidastelijasta pääsisi eroon. Joskus tämä toimiikin ;-)

Tähtien sodasta tulevia sanontoja riittää. Jos jollakin läheiselläni tai tuttavallani menee jokin asia todella hyvin, saatan sanoa "The Force is strong with this one" tai jos joku yrittää jotain oikein kovasti esimerkiksi kilpailu- tai urheilutilanteessa, saatan sanoa siinä tilanteessa "Use the Force!" tai toivotella tsemppiä sanoilla "May the Force be with you".

Joskus aikoja sitten katsoimme mieheni kanssa tv-sarjaa Huonosti käyttäytyvät naiset (Babes in the wood), joka oli meidän mielestämme loistava (mutta muiden mielestä ilmeisesti ei, sillä sarjaa tehtiin vain todella lyhyt aika). Tässä sarjassa Denise Van Outenin esittämä päähenkilö kutsuu naapurin miestä "Luke Skywankeriksi". Tämä nimi tarttui meidän perheen kielenkäyttöön jopa liiaksikin - miehelläni on tapana kutsua kaikkia Skywalkereita tällä nimellä ihan yleisesti...

Yksi suosikkisanontojani on "It can't rain all the time" elokuvasta The Crow. En tosin käytä sitä muuten kuin kirjoitetussa tekstissä, pääasiassa tsemppaamaan, puheessa en lainkaan.

Joskus aikaisemmin puheeseen oli tarttunut -kuten niin monella muullakin-Terminaattoreista lausahdukset "I'll be back", "Hasta la vista, baby" ja "Talk to the hand". Ne ovat kuitenkin viime aikoina jääneet vähemmälle. Samoin ensimmäisestä Matrixista kulki pitkään mukana lausahdukset "I know kung-fu!" ja "There is no spoon" sekä Fifth Elementistä "Leeloo Dallas, multipass!".

Jim Jarmushin iki-ihanasta Night on Earthista on tarttunut mukaan Roberto Benignin hahmon kertomuksen "Bella, bella..." kun hän kertoo taksinsa takapenkillä istuvalle kirkonmiehelle lapsuutensa suloisista kokemuksista lemmikkilampaansa kanssa. Kun sen sanoo kyseinen kohtaus mielessään hymyilyttää ihan väkisin.

Varmasti näitä sanontoja on muitakin, niitä ei vaan aktiivisesti tule ajateltua ja siksi niitä ei myöskään meinaa muistaa :) Animaatioista tarttuu myös paljon sanontoja, mutta ne taitavat olla lyhytikäisempiä. Mutta laulut niistä tarttuvat sitäkin paremmin. Huomaan nimittäin usein hyräileväni esimerkiksi Totoron tunnusmusiikkia... :)

Kuvat googlattu