perjantai 27. elokuuta 2010

Hellyttävä Muumi ja punainen pyrstötähti (2010) (***)


70-luvulla tehtyihin puolalaisiin nukkeanimaatioihin pohjautuva Muumi ja punainen pyrstötähti kertoo Tove Janssonin ihastuttavan tarinan huovasta tehtyjen nukkehahmojen ja visuaalisesti kauniin animaation avulla. Tarinassa komeetta uhkaa Muumilaaksoa, ja Muumipeikko (äänenä Jasper Pääkkönen), Nipsu (äänenä Ilpo Mikkonen) ja Nuuskamuikkunen (äänenä Taneli Mäkelä) lähtevät matkalle vuorilla sijaitsevalle observatoriolle ja kysymään neuvoa siellä asustavilta tiedemiehiltä.

Matka on täynnä vaaroja ja ystävykset joutuvat monta kertaa tilanteeseen, jossa ystävän auttava käsi on hyvä olla lähellä.

Olen samaa mieltä kuin mitä Anton Vanha-Majamaa Episodissa kommentoi, "elokuvan visuaalinen ilme on hellyttävän kotikutoinen". Mutta vaikka visuaalisesti elokuva on hellyttävä, sen käsikirjoitus takeltelee ja vie mukanaan osan elokuvan viehättävyydestä. Puolalaisen animaation pätkistä rakennettu pitkä elokuva ei kokonaisuutena oikein kanna ja sisältää kummallisia hyppäyksiä ja epäloogisuuksia - kuten vaikkapa se, että miten Muumipeikko, Nipsu ja Nuuskamuikkunen joutuivat tekemään niin vaarallisen matkan vuorille kun pieni Niiskuneiti-tyttönen (äänenä Elsa Saisio) oli selvinnyt sinne ihan yksin ja vieläpä lyhyemmässä ajassa.

Ensimmäisenä pohjoismaisena 3D-tuotantona markkinoitu Muumi ja punainen pyrstötähti olisi toiminut ihan hyvin pelkkänä 2D:nä, sillä kolmiulotteisuus tuntuu nyt pelkältä markkinavoimien puheelta. Elokuvassa kun syvyysvaikutelmaa eri koe kuin muutamassa kohtauksessa. Elokuva on suunnattu myös perheen pienimmille ja heidän tapauksessaan 3D-lasit eivät vain toimi - minun oma kohta 4-vuotias elokuva-aveccini ei halunnut pitää laseja päässään, ja vaikka hän yleensä rakastaa elokuvia, tämän kanssa hän pitkästyi. Siitä pitäisi voida päätellä jotain.

Elokuvaa markkinoidaan myös ulkomaille englanninkielisenä versiona. Siinä kertojana toimii Max von Sydow, Muumipeikkona kuullaan Alexander Skarsgård, Muumipappana isänsä Stellan Skarsgård, Nipsuna Mads Mikkelsen, Nuuskamuikkusena Peter Stormare ja Niiskuneitinä Helena Mattson.

Huomasin juuri, että Bubble esitteli tänään blogissaan elokuvan teeman, Björkin tekemän The Comet Songin. Itse en ole mikään suuri Björk-fani ja minulle tuo biisi ei oikein toiminut Muumi-elokuvan yhteydessä. Jotenkin se vaan vaikutti liian taiteelliselta ja aikuismaiselta tällaiseen hellyttävään lastenelokuvaan...


Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Muumi ja punainen pyrstötähti
Ohjaus: Maria Lindberg
Käsikirjoitus: Joel Backström, Iivo Baric, perustuu Tove Janssonin hahmoihin
Suomenkielisissä ääniosissa: Jasper Pääkkönen, Taneli Mäkelä, Tapani Perttu, Ilpo Mikkonen, Elsa Saisio
Valmistusmaa: Suomi 2010
Genre: animaatio
IMDb
Traileri >>