lauantai 21. elokuuta 2010

Espoo Ciné 2010: Soul Kitchen (2009) (***)


Saksalaisen, turkkilaista sukujuurta olevan Fatih Akinin komedia Soul Kitchen avasi vuoden 2010 Espoo Ciné-festivaalin, mutta on tulossa kaikkien iloksi myös tavallisiin leffateattereihin. Akinin aikaisemmat elokuvat, kuten Taivaan reunalla (Auf den anderen seite) (2007) ja Crossing the bridge: The sounds of Istanbul (2005) ovat olleet arvostettuja ja palkittuja ympäri maailman. Akin on myös ohjannut yhden pätkän ihastuttavaan episodielokuvaan New York, I love you (2009).

Soul Kitchen on tragikoominen tarina saksankreikkalaisesta Zinosista (Adam Bousdoukos), joka pitää pystyssä hieman rämää ravintolaansa nimeltä Soul Kitchen, joka ei kuitenkaan kovin hyvää ravintoa tarjoa edes ruumiille saatikka sielulle. Zinosin elämä menee sekaisin, kun hänen tyttöystävänsä Nadine (Pheline Roggan) päättää muuttaa töiden perässä Pekingiin, eikä Zinos oikein tiedä pitäisikö hänen lähteä mukaan vai ei.

Sitten Zinosin veli Illias (Moritz Bleibtreu) vapautuu vankilasta ja tulee pyytämään veljeltään apua sopeutumisessa uudestaan yhteiskuntaan, joskin vain hyvin vähäisenä aikeenaan kulkea kaitaa tietä. Zinos myös tapaa vanhan koulukaverinsa, menestyneen liikemiehen Thomasin (Wotan Wilke Möhring), joka alkaa ostatella Soul Kitchenin tonttia. Zinos kieltäytyy myymästä ja kiukustunut Thomas lähettää terveystarkastajat tutkimaan ravintolan. He vaativat Zinosia uusimaan keittiönsä, mutta sitten yllättävästi apuun tulee omalaatuinen, juuri työttömäksi jäänyt kokki, joka lisää keitoksiinsa jännittävän arominsa.

Näistä yhdessä syntyy sympaattinen soppa, josta lopputunnelmaksi jää hersyvän hyvä mieli. Zinosin hahmo on toteutettu aidolla sydämellä, sillä miesreppanaa käy oikeasti sääliksi. Ympärillä toimivilla hahmoilla on jokaisella oma persoonansa, mikä tekee komediasta miellyttävän monitahoisen. Ihmis- ja liikesuhteiden koukerot kiemurtelevat valkokankaalla kiusoittelevasti, eivätkä aina anna kaikista helpointa tietä ulos. Näissä koukeroissa myös katsoja huomaa ajoittain kiemurtelevansa toivoen hahmoille suorempaa ratkaisua kuin mitä tarjolla on. Mutta se, mitä valkokankaalla nähdään, on lopulta kuitenkin tarinan viihdyttävyyden kannalta parempi vaihtoehto.

Soul Kitchen on hankalasti "tähditettävä" elokuva, sillä kolme tähteä tuntuu hieman liian vähältä, mutta neljän tähden rima ei ihan kuitenkaan ehkä ylity. Elokuva viihdyttää, on hauska ja siinä on omaperäisiä ideoita ja sympaattisia hahmoja, mutta täysin ilman kliseiltä ja pienoisia ylilyöntejä ei Saksassakaan vältytä. Hyvän mielen elokuvaksi tämä sopii kuitenkin erinomaisesti, varsinkin jos välillä kaipaa nähdä muunkin maalaista elokuvaa kuin vain amerikkalaista "huttua".


Tuomio: ★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Soul Kitchen
Ohjaus: Fatih Akin
Käsikirjoitus: Fatih Akin ja Adam Bousdoukos
Pääosissa: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Pheline Roggan, Dorka Gryllus, Anna Bederke, Wotan Wilke Möhring, Lukas Gregorowicz, Demir Gökgöl, Catrin Striebeck, Udo Kier
Valmistusmaa: Saksa 2009
Genre: komedia
IMDb
Traileri >>