maanantai 2. elokuuta 2010

Elämäni aakkosia elokuvista ja vähän muualtakin

Ajattelin minäkin sitten tarttua tähän blogeissa kiertäneeseen juttuun listata itselle tärkeitä asioita aakkosjärjestyksessä. Blogin teemaan liittyen pyrin pitäytymään elokuvan ja populaarikulttuurin aihepiirissä, mutta muutamissa kohden jouduin poikkeamaan linjasta. Tämä juttu on ollut pitkän aikaa muhimassa täällä blogin luonnoksissa, mutta minä ilmeisesti otan nämä listaukset liian vakavasti, kun niitä pitää miettiä aina niin pitkään ;-) Monia tärkeitä asioita varmasti unohdin, mutta tässä nyt listattuna ainakin yhdet aakkoset Elokuvablogin Päivin elämästä!


American History X
Huikean vaikuttava elokuva, joka nosti Edward Nortonin pisteitä roimasti. Tämä on elokuva suvaitsevuudesta, ja tämä pitäisi jokaisen nähdä, sisällyttää vaikka koulujen opetusohjelmaan.

Brokeback Mountain
Elokuva, jonka nähtyäni haukoin henkeä ja olin sitä mieltä, että olin juuri todistanut jotain äärettömän kaunista ja hienoa. Elokuva, joka kiilasi heti suurimpien suosikkieni joukkoon.

Cinna
Maailman kiltein saksanpaimenkoira, joka lähti vihreämmille metsästysmaille parisen vuotta sitten, kun vanhuus ja nivelkivut veivät voimat kokonaan. Elät sydämessäni aina.

Disney/Pixar
On tuottanut meille niin suloisia animaatioklassikoita tasoa Kaunotar ja Kulkuri kuin myös nykyanimaation taidonnäytteitä, jotka myös tarinaltaan vetävät vertoja näytellyille elokuville, kuten vaikkapa Up - Kohti korkeuksia tai Wall-E.

Elokuvateatteri ja Episodi
Elokuvateatteri on ihana paikka, pimeä, viileä ja samalla satumainen. Siellä näkee maailmoita, jollaisia ei edes osaa kuvitella ja voi uppoutua ihanien tarinoiden vietäväksi ihan erilaisella intensiteetillä kuin kotioloissa. Episodi -elokuvalehti puolestaan on merkinnyt minulle todella paljon, sillä sen reilun kuuden vuoden aikana, mitä olen kyseiseen lehteen kirjoitellut, olen päässyt näkemään niin hyviä kuin huonojakin elokuvia, ja vaihtamaan ajatuksia mahtavien ihmisten kanssa.

Figuurit
Elokuva-aiheiset figuurit ovat kivoja. Keräisin niitä enemmänkin, jos vain tilaa olisi enemmän. Nyt on tyytyminen muutamaan Star Wars -patsaaseen.

Ghibli
En ole vielä huonoa Hayao Miyazaki -elokuvaa nähnyt. Totoro, Nausicaä ja Mononoke ovat mahdottoman upeita elokuvia. Joskus vielä käyn Japanissa. Itkettävin animaatio ikinä on Ghibliltä tullut Tulikärpästen hauta (Grave of the fireflies), maailman järkyttävin sotaelokuva.

Hevi
Musiikkigenreistä minulle rakkain.

In Bruges
Vuoden 2008 paras elokuva. Pikimustan huumorin kukka, jolle nauroin vedet silmissä elokuussa 2008 Espoo Cinessä. Colin Farrellin hienoin roolisuoritus.

Johnny Depp
Yksi lahjakkaimpia näyttelijöitä tällä hetkellä. Näyttelijä, jonka uraa olen seurannut jo pitkään, lähes yhtä pitkään kuin seuraavana mainittua. Why is the rum gone?

Keanu Reeves
Pitkäaikaisimpia valkokangasrakkauksiani, iätön ja komea mies, jota on ihan turha haukkua yhden ilmeen pökkelöksi. Keanussa on enemmän karismaa kuin monessa muussa.


Leia
Naispuolinen suosikkihahmoni. Prinsessa, joka ampuessaan myös osuu, eikä jää kädet taskuissa odottelemaan, että jotain tapahtuisi. You scruffy-looking nerd-herder. Voiko kosiskelevaa miestä enää pahemmin loukata? ;-)

Matkustelu
Elokuvien ohella rakkain harrastukseni. Matkustelisin paljon enemmän, jos vain vapaa-aikaa olisi. Haaveilen junamatkasta Siperian halki Mongolian läpi Kiinaan ja mahdollisesti eteenpäin Tiibettiin asti. Haluaisin myös joskus nähdä Havaijin. Pariisissakaan en ole koskaan käynyt.

Neo
Yksi miespuolisia suosikkihahmojani elokuvissa. Ja puhun nyt siis vain alkuperäisestä, siitä ensimmäisestä Matrixista (1999). Kammottavia jatko-osia en suostu noteeraamaan ollenkaan, koska silloin voin yhä ajatella, että ensimmäinen Matrix on mahtava elokuva, joka julkaisunsa aikaan säväytti lähes kaikkia.

Oma koti
Maailman tärkein ja ihanin paikka, oma kolo, jossa saa olla täysin oma itsensä.

Päivi
Minä itse, jota olen vuosien saatossa koittanut opetella käsittelemään hellävaraisemmin ja ystävällisemmin kuin nuorempana

Quentin Tarantino
Mustalla huumorilla täytetyn dialogin mestari. Yksi suosikkiohjaajistani, joka osaa tehdä niin mestariteoksia kuin masentavaa kuraa. Onneksi ainakin toistaiseksi enemmän niitä mestariteoksia.

Rakkaani
joka ei ihmeemmin jaa kanssani intohimoa elokuviin (vaikka nuorena kaikki Chuck Norrisin laatuelokuvat onkin katsonut), mutta joka kuitenkin antaa minulle oman aikani höyrytä ja vaahdota hyvistä ja huonoista elokuvista, sekä ymmärtää minua, kun aina ihastun kauniisiin valkokangasmiehiin, "karvapyllyihin", kuten hän leikkisästi heitä kutsuu :)

Star Wars
Minulle pitkän aikaa Se kaikista tärkein juttu elokuvien maailmassa. Osittain rakkauteni elokuvia kohtaan juontaa varmaan juurensa Prinsessa Leian ja kumppaneiden seikkailuista. Olkkarimme seinällä on Imperiumin vastaisku -juliste ja kaikenlaista Tähtien sota -roinaa. Ja tyttäreni haluaa päälleen mieluummin Yoda -paidan kuin Hello Kitty -paidan, mikä saa äidin tihkumaan ylpeyttä!


Tyttäreni
Suloinen kiusankappale, jota ilman en enää osaisi olla. Jakaa jo nyt 3,5-vuotiaana kanssani rakkauden elokuviin - hänen suosikkejaan ovat Toy Storyt ja Wallace & Gromitin seikkailut (varsinkin Kanin kirous). Odotan sitä päivää, kun hän on hieman vanhempi ja voimme alkaa yhdessä käydä elokuvissa katsomassa kaikki kivat uutuudet. Nyt kaikille sallittuja (hyviä) elokuvia tulee teattereihin todella vähän - suurin osa lasten elokuvistakin on kielletty alle 7-vuotiailta.

Uusi-Seelanti
Maailman kaunein paikka, missä olen koskaan käynyt. Sormusten Herran maa, jonne haluan matkustaa joskus uudestaan.


Vader, Darth
Paras leffapahis ever. Tästä ei tarvitse keskustella tämän enempää.

Winchesterin veljekset
Olen vuosikaudet pysytellyt erossa tv-sarjoista, jostain syystä jota en tiedä itsekään. Lost oli tähän poikkeus ja nyt tänä keväänä löytämäni mahtava Supernatural (kiitos Anzi ja Mikaela käännytystyöstä ;-). Supernaturalin Winchesterin veljekset hyppäsivät sydämeeni kertaheitolla. Sarjahan kun on oikeasti hyvä, en minä katso sitä vain sen takia, että Jensen Ackles ja Jared Padalecki ovat syötävän söpöjä...

X-Men
Ainoa sarjakuva, jota oikeasti olen joskus kerännyt. Tutustuin sarjakuvaan ensimmäisen kerran joskus 80-luvun puolivälin jälkeen, muutama vuosi sen jälkeen kun sitä oli alettu julkaista Suomessa. Rakastuin Wolverineen ja kumppaneihin, ihailin Stormia, eikä kukaan meidän luokalla ymmärtänyt sitä, että luin jotain  tyhmää sarjakuvaa (kun parempaakin lukemista oli olemassa! SinäMinä -teinilehti esimerkiksi!). Hypin innosta, kun sarjiksesta päätettiin tehdä elokuva ja ihastuin niihinkin.

Ympäristönsuojelu
Nuorempana olin enemmänkin viherpiiperö, mutta onneksi en ihan kaikkea ole unohtanut piiperöydestäni iän karttuessa. Tärkeä asia, joka kaikkien pitäisi muistaa. Leonardo DiCaprio muiden muassa kampanjoi asian hyväksi.

Zoology
Eläimet ja eläinten käyttäytyminen on kiehtonut minua aina. Siksi aikoinaan valitsin opiskelualanikin. Minusta kun piti tulla susitutkija. Olisi ehkä kannattanut ajatella silloin kaksikymppisenä enemmän järjellä ja lähteä opiskelemaan jotain konkreettisempaa alaa. Nevertheless, eläimistä ja niiden käyttäytymisestä olen kiinnostunut edelleenkin, en vain halua tutkia niitä enää työkseni.

Å
elämässäni ei taida olla Å -kirjainta... :)

Äiti
maailman kiltein ihminen, jolle en aina itse muista olla kiltti. Anna anteeksi, Äiti :)

Ö
Saari. Asun Saarella ja olen vuosien saatossa oppinut rakastamaan sitä ja raikasta merituulta. Paras paikka Helsingissä asua. En enää edes ahdistu ruotsia puhuvista ihmisistä ympärilläni (olen kotoisin Savosta, siellä ei ruotsia pahemmin kuule, siksi siis).