maanantai 5. heinäkuuta 2010

Top 10 Badass Movie Babes, osa 1

Minusta on ihana katsella elokuvissa rankkoja toiminnan naisia, naisia, jotka eivät vikise vaan jotka toimivat itse. Naisia, jotka ovat oikeita badasseja - oikealla asialla olevia oikeuden puolustajia, ja joskus jopa koston enkeleitä. Minun Top 10 suosikkini tässä, lista jaettuna kahteen osaan, koska muuten tästä tulisi juttuna kuvineen niin pitkä, ettei sopisi mihinkään :)

Lisbeth Salander
Millennium -trilogia: Miehet jotka vihaavat naisia, Tyttö joka leikki tulella ja Pilvilinna joka romahti (kaikki 2009)

Listan saa kunnian aloittaa viime vuonna yhdeksi kaikkien aikojen suosikkinaishahmojani noussut Lisbeth Salander (Noomi Rapace). Lisbeth ei ole mitenkään tyypillinen naishahmo: hän on raju ja rankka, tatuoitu, lävistetty, androgyyninen. Hän on teknisellä alalla, huippuhakkeri, mikä yleensä yhdistetään nörttipoikiin.

Lisbeth on lapsuudessaan ja nuoruudessaan kaltoin kohdeltu, mutta aikuisena hän ei enää suostu pompoteltavaksi. Hän toimii yksin, ei luota kehenkään, ja hän hakee kostonsa pahointekijöilleen hinnalla millä hyvänsä. Mutta siinäkään hänen hahmonsa ei ole yksiulotteinen. Kostajiahan kyllä on nähty elokuvahistoriassa paljonkin, naispuolisiakin, mutta onko koskaan aikaisemmin nähty ketään Lisbethin kaltaista?

Sarah Connor
Terminator (1984) ja T2 (1991)

Kun joskus nuorena tyttönä näin ensimmäisen kerran Terminaattorin ja varsinkin sen jatko-osan T2:n, olin ihan älyttömän vaikuttunut Linda Hamiltonin esittämästä Sarah Connorista. Se oli ensimmäisiä kertoja kun näin elokuvassa todella vahvan ja tietyllä tavalla maskuliinisen naisen. T2:ssa Sarah oli todellinen sotilas, joka opetti myös poikansa sotilaaksi. Hänen hauiksensa vetivät vertoja monille miehille!

Lastaan suojeleva äiti, koko maailman tulevaisuutta suojeleva sotilas - mieletön nainen!

The Bride
Kill Bill 1 (2003) & 2 (2004)


The Bride (Uma Thurman) on harvinainen tapaus badass babejen joukossa - hän on blondi. Yleensähän blondit ovat elokuvien yksinkertaisia ja höpsöjä naisia ja harvemmin heistä tehdään rankkoja mimmejä. Itsekin blondina tämä asia antoi yhden plussan lisää Briden hahmolle, sillä oli ihana nähdä kerrankin stereotypioista erottuva blondi.

Samurai -miekkaa topakasti heiluttava, keltaisessa puvussaan prätkällä ajava Bride on upea näky. Se kohtaus, jossa hän murtautuu ulos arkusta sen jälkeen kun hänet on haudattu elävältä, on yksinkertaisuudessaan mahtava. Täydellisen petetty Bride - naimisiinmennessään murhattu ja raskaana oleva - Bride ei myöskään luota muihin kuin itseensä, ja se tekee hänestä tappavan, muttei kuitenkaan sydämettömän.

Prinsessa Leia
Star Wars (1977), Empire Strikes Back (1980), Return of the Jedi (1983)

"You scruffy-looking nerf-herder" sanoo prinsessa Leia (Carrie Fisher) Han Sololle tämän yrittäessä lähennellä. Kun Luke Skywalker ja Han eivät keksi, mistä paeta vankilaosastolta, Leia ottaa aseen ja ampuu heille ulosmenotien. Samoin tapauksessa, jossa miehet räiskivät aseillaan ympäriinsä osumatta, Leia tähtää, ampuu ja osuu.

Leia on ihastuttava hahmo siinäkin mielessä, että hän osaa olla kaunis ja asiallinen prinsessa, muta myös tiukka toiminnan mimmi. Tässä on prinsessa, joka ei ota määräyksiä keneltäkään, olivatpa ne mitä tahansa Sith -lordeja tai Grand Moffeja - tai ihanan renttuja Han Soloja.
Ellen Ripley
Alien (1979), Aliens (1986) [jatko-osia en ole nähnyt]

Alien -sarjan Ellen Ripley (Sigrouney Weaver) teki minuun silloin nuorena tyttönä samanlaisen vaikutuksen kuin Terminaattorin Sarah Connor. Tämä nainen jos joku on äijä. Kun muut eivät uskalla mennä lahtaamaan Alieneita, Ripley menee ja päästää Alienit päiviltä. Minulle Ripley oli ensimmäisiä näkemiäni naispuolisia sotilaita elokuvissa ja siksi hän isoine aseineen oli yksinkertaisesti cool - ja on edelleenkin.

Ja tästä tulikin mieleen, että nuo ensimmäiset Alienit pitäisi katsoa joskus uusiksi, sillä niiden näkemisestä on ikuisuus.


Listan kakkososa tulee pian!