sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Toimintaa pilke silmäkulmassa - The A-Team (2010) (****)


Kun näin The A-Teamin trailerin, ajattelin, että tuo leffa on pakko nähdä. Olen fanittanut pilke silmäkulmassa tehtyjä toimintaleffoja lähes aina, jopa niin, että nuorempana listasin suosikkigenrekseni juurikin kunnon toimintamätön. The A-Team perustuu 80-luvulla suosittuun tv-sarjaan, joka ilmeisesti kuitenkin näkyi Suomessa rajoitetusti, koska en itse muista sarjasta kuuleenikaan tuolloin, vaikka kaikki Ritari Ässät ja muut katsoin silmä tapilla.

Elokuva The A-Team kertoo Hannibal Smithin (Liam Neeson) johtamasta soturiporukasta, johon kuuluu kaunis poika Face - Bradley Cooper, hullu lentäjä-ässä Murdock - Sharlto Cooper ja joukon lihaslimppu B.A. - Quinton "Rampage" Jackson, ja joka selvittää aina ne hankalimmat jutut. Kunnes heidät petetään ja koko joukko nakataan vankilaan. Näppäräsormiset miehet eivät kuitenkaan makaa laakereillaan edes vankilassa vaan pakosuunnitelma on vireillä - maine kun pitää puhdistaa ja vankilan seinien sisäpuolelta se ei niin helposti onnistu. Paossa myös auttaa Patrick Wilsonin esittämä agentti Lynch CIAsta.


Vankilasta paon jälkeen edessä on maineen puhdistus ja siinä samalla pahisten kiinniottaminen. Seuraa toinen toistaan uskomattomampia toimintakohtauksia, joista huikein ja samalla hauskin on tapaus, jossa äijät "lentävät" tankilla. Jos ei muuten niin ainakin tämän kohtauksen takia leffa on ihan ehdoton hankkia myös omaan levyhyllyyn :)

The A-Team on ensiluokkaista toimintaviihdettä, joka naurattaa paikoitellen aidosti ja jonka toimintakohtaukset ovat kekseliäitä ja toimivia. Varsinainen tiimi toimii myös hienosti - Neeson veteraanina on porukan aivot, Cooper söpöilevä naistenmies, District 9 -elokuvasta tuttu Copley porukan huumorimies ja Jackson se reppana, joka pelkää lentämistä. Naiskauneutta edustava Jessica Biel puolestaan jää ihan statistiksi vailla kunnollista roolia, mikä on hieman harmi - olisi tällaiseen testosteronia uhkuvaan leffaan mahtunut myös tilkka naisenergiaakin.

Tuomio: ★★

F A C T  F I L E:
Alkuperäinen nimi: The A-Team
Ohjaus: Joe Carnahan
Käsikirjoitus: Joe Carnahan, Brian Bloom, Skip Woods, perustuu Frank Lupon ja Stephen J. Cannellin käsikirjoittamaan tv-sarjaan
Pääosissa: Liam Neeson, Bradley Cooper, Quinton Jackson, Sharlto Copley, Jessica Biel, Patrick Wilson
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: toiminta
IMDb
Traileri >>

Kuvat pressikuvia ©2010 Twentieth Century Fox. All rights reserved.