perjantai 2. heinäkuuta 2010

Supernatural, season 5 - jaksot 11-16


Supernaturalin viitoskausi, jaksot 11-16 - jaksokohtaiset jupinat katkon jälkeen SPOILERIVAROITUKSELLA


Episode 11: Sam, Interrupted
Entinen metsästäjä pyytää mielisairaalan sisäpuolelta apua Samilta ja Deanilta, jotka sitten kirjoittautuvat sairaalaan potilaiksi psyykkisten harhojen takia - lääkäreiden on helppo uskoa veljekset hulluiksi, kun he kertovat näkevänsä kummituksia ja muita demoneita ;-)

Sairaalassa todella kummittelee, mutta se myös sekoittaa veljestenkin päätä. Mikäänhän ei loppujen lopuksi ole kamalampaa kuin ihmisen omalla psyykellä leikittely. Sam on hassu lääketokkuroissaan "Happy drunk".

Season 5, Episode 12: Swap Meat
Ryhmä teinejä on löytänyt aidon loitsukirjan, jonka avulla alkaneet harrastaa noituutta. Sitten ryhmän pomo käyttää loitsua vaihtaakseen kehoa vähän parempaan - ja mikäs sen parempi kohde olisi kuin komea ja lihaksikas Sam (jumanstuikka, katsokaa nyt noita haubereita!! >>). Deanilta menee hetki tajuta, että kaikki ei ole aivan kohdallaan, ettei hänen vieressään Impalassa istuva mies olekaan Sam vaikka siltä näyttääkin. Sam puolestaan joutuu elämään teini-ikäisen pojan maailmassa.

Mutta höh, miksi se tarkoittaisi, että on neitsyt, jos komerossa on Star Wars -paita? Tämän kommentin Sam laukaisee kun avaa kehonsa varastaneen pojan komeron. Ei nyt tarvitsisi noin yleistää...

Episode 13: The Song Remains the Same
Kun sarjassa on nyt keksitty leikkiä ajalla, enkelit lähettävät Anna-enkelin menneisyyteen tappamaan John ja Mary Winchesterin ennen kuin Sam ehtii saada alkunsa - kun jos Samia ei koskaan synny, Lucifer ei voi käyttää häntä lainakehonaan. Castiel lähettää veljekset hätiin vuoteen 1978 pysäyttämään Annan. Sam ja Dean siis tapaavat jälleen vanhempansa, Sam nyt ensimmäistä kertaa.

Winchestereiden tapaaminen on jotenkin niin surullisen sympaattista. Mary ja John eivät tietenkään tiedä, että nämä kaksi salskeaa miestä ovat heidän aikuiset poikansa. Ja sitten alkaa taistelu enkeliä vastaan ja Johnista paljastuu uusia puolia - Dean ei olekaan arkkienkeli Mikaelin ainoa lainakeho, vaan tämä lainaaminen kulkee veressä. Mikael lainaa Johnia ja Annan päivät on luetut.

Episode 14: My Bloody Valentine
Ystävänpäivänä ihmiset alkavat yhtäkkiä tappaa toisiaan rakkaudesta - yksikin pariskunta oikeasti syö toisensa elävältä (yöks, se maiskuttelu oli lähes liikaa). Asialla arvellaan olevan lemmenjumala Cupido, ja Castiel lähtee veljesten avuksi etsimään tätä. Höpsö Cupido ei kuitenkaan halua muuta kuin levittää rakkautta ja paljon vaarallisempi vastustaja löytyy Cupidon sijaan - Maailmanlopun ratsastaja, Nälkä, on saapunut kaupunkiin.

Jaksossa Dean alkaa vaipua totaalisen väsymyksen ja masennuksen alhoon. Ei jaksa edes Ystävänpäivänä lähteä ulos iskemään naisia, eikä ole edes nälkä. Ja kun Sam saa taas kerran demoniverta, isoveli joutuu jälleen kerran seuraamaan sivusta pikkuveljen kamppailua vieroitusoireiden kanssa Bobbyn turvahuoneessa.

Episode 15: Dead Men Don't Wear Plaid
Bobbyn kaupungissa on alkanut nousta porukkaa kuolleista, mutta sen sijaan, että hyökkäisivät ihmisten kimppuun, nämä zombit haluavat onnellisesti takaisin perheidensä luokse. Ja zombien joukossa on myös Bobbyn vaimo. Sekä veljekset että Bobby tietävät, että jossain vaiheessa onnellisuus kääntyy joksikin muuksi ja zombien on pakko muuttua pahoiksi. Silti Bobby kieltäytyy tappamasta vaimoaan - koska se olisi toinen kerta.

Syynä näille zombien kuolleista nousemiselle on Maailmanlopun ratsastaja Kuolema.

Hauska viittaus populaarikulttuuriin oli se, että kaupungin kipakasta sheriffistä (Kim Rhodes) tuli ihan mieleen Fargon sheriffi Margo.

Episode 16: Dark Side of the Moon
Knock-knock-knockin on Heaven's Door... Sam ja Dean ammutaan, ihan kuoliaaksi asti siis, ja he pääsevät Taivaaseen. Siellä Castiel kehottaa heitä etsimään enkelin nimeltä Joshua, joka voisi auttaa poikia löytämään Jumalan. Samalla kun Winchesterit etsivät Jumalaa, Zachariah etsii poikia, mutta eipä ole se helppoa enkelille Taivaassakaan, jos tyyppi ei halua tulla löydetyksi :)

Molemmat veljekset löytävät Taivaasta oman taivaansa - Deanilla se on äiti ja äidin laittama voileipä sekä ilotulitukset Samin kanssa, Samilla puolestaan kotoa ja perheen luota pois pääsy. Liikuttavaa ja erittäin surullista. Ja ketäs muita sieltä Taivaasta löytyykään? Ihanat Ash ja Pamela! Heidän taivaansa on hyvin oman näköisensä - rokkikonsertteja Pamelalle ja enkelitutka sekä viinaa ylen määrin Ashille. Symppistä.

Kun Joshua lopulta löytyy, paljastuu, ettei Jumalaa kuulemma oikeasti enää kiinnosta ja hän lähettää pojat takaisin Maahan. Niin loppuu Castielin usko Jumalaan, ja Deanin usko ihan kaikkeen. Dean ei enää jaksa ja heittää jopa Samin antaman amuletin pois. Mielenkiintoinen jakso kerta kaikkiaan.