lauantai 10. heinäkuuta 2010

Supernatural, season 5 - jaksot 17-22


Supernaturalin viitoskausi, viimeiset jaksot 17-22 - jaksokohtaiset jutut katkon jälkeen SPOILERIVAROITUKSELLA


Episode 17: 99 Problems
Sam ja Dean löytävät pienen kaupungin, joka on demonien hyökkäyksen alla. Tästä jaksosta tuli ihan WTF-fiilis, koska kaupunki on todellinen sotatantere, millaista tässä sarjassa ei ole vielä nähty. Kaupungin papin tytär on tietynlainen profeetta, jonka sanaa kaupunkilaiset uskovat, lopulta vähän liiaksikin.

Deanin masennus syvenee, mies juo enää vain pelkkää kahvia. Enkeli Castiel puolestaan vetää kännit! "I found a liquor store and I drank it" heh, pidän jakso jaksolta enemmän tästä enkelistä :)

Dean vajoaa niin pohjalle, että puolestaan ottaa hatkat ja karkaa veljeltään Lisan luokse kertomaan, kuinka tärkeitä Lisa ja Ben ovat Deanille. Isoveli meinaa tehdä päätöksensä maailmanlopun lopettamisesta ja käy näin hyvästelemässä tärkeimpänsä.

Episode 18: Point of No Return
Dean alkaa olla sitä mieltä, että ainoa tapa pysäyttää Lucifer on sanoa "kyllä" Mikaelille ja päästää tämä arkkienkeli nahkojensa sisälle. Enkelit ovat kuitenkin päättäneet, etteivät he tarvitse Deania enää - heillä on Deanin verta oleva velipuoli Adam, joka heidän mielestään saa välttää Plan B:nä.

Tässä jaksossa Castielista paljastuu todellinen badass, kun hän alkaa tappaa entisiä virkaveljiään. Ja vihdoin, vihdoin, veljesten usko toisiinsa palautuu!

Episode 19: Hammer of the Gods
Sam ja Dean kidnapataan. Eikä asialla ole yhtään sen erikoisempi porukka kuin ryhmä vanhoja jumalia kuten Kali, Ganesha ja Odinin poika Baldur. Jumalat haluavat käyttää veljeksiä vaihtokaupassa, jossa maailmanloppu saataisiin pysäytettyä. Ystävämme Trickster alias arkkienkeli Gabriel osallistuu kokoukseen skandijumala Lokin hahmossa ja varoittaa muita, että vaihtokauppa Luciferin kanssa ei ole luotettava.

Veljekset ovat vihdoin entisessä kuosissaan, Dean on noussut takaisin masennuksen alhosta eikä aio antaa periksi eikä luovuttaa veljeään Luciferille mistään hinnasta.Episode 20: The Devil You Know
Demoni Crowley kertoo Samille ja Deanille mahdollisuudesta ottaa Lucifer uudelleen vangiksi - käyttämällä neljän ratsumiehen sormuksia. Sam ei luota Crowleyyn, ja tarvitsee hieman anger managementtia, kun Dean lähtee Crowleyn kanssa kahdestaan tapaamaan Ratsastajien tallipoikaa Bradya.

Crowley on kyllä hauska ja mielenkiintoinen hahmo. Hän on demonina selkeästi todella voimakas, mutta silti kaipaa muiden apua. Kun häneltä tiedustellaan, miksi hän haluaa pysäyttää Luciferin, hän sanoo: "Because my delicate ass needs it". Way to go.

Episode 21: Two Minutes to Midnight
Jakso, joka saa joka kerran nimellään Iron Maidenin Two minutes to midnight pyörimään päässä. Crowley on perusdemoni siinä mielessä, että hänestä on kivaa käydä kauppaa ihmisten sieluista. Bobby myy hänelle (suudelmalla :) sielunsa siitä hyvästä, että hän kertoo neljännen ratsastajan Kuoleman olinpaikan, jotta tältä saataisiin sormus Luciferin vangitsemiseksi. Samalla Bobby saa jalkansa takaisin.

Sitä ennen Sam ja Dean kohtaavat Ruton, joka uhkaa tappaa veljekset kuolettavalla viruksella. Ja Castiel joutuu tulemaan hätiin. Lopulta Dean tapaa Kuoleman, joka antaa sormuksensa hänelle. Kuoleman ilmaantuminen on muuten kuvattu ihan älyttömän hienosti hidastettuna - upea kohtaus kerta kaikkiaan musiikkinsa kanssa!

Episode 22: Swan Song
Viidennen kauden viimeinen jakso on huikea. Se alkaa Chuckin kertomuksella veljesten Impalasta - vihdoinkin kolmas pääosan esittäjä saa ansaitsemansa huomion.

Kuten odotettavissa oli, Sam antaa lopulta itsensä Luciferille pyrkimyksenä saada manipuloitua tätä edelleen taustalta. Sam haluaa uhrata itsensä kaiken kokemansa jälkeen ja saattaa Luciferin takaisin Helvetin vankilaansa kun Dean avaa sinne oven Ratsastajien sormuksista syntyneellä avaimella. Ei Lucifer kuitenkaan ihan helpolla luovuta, ja Samin ja Luciferin keskustelu (samassa kehossa) peilin kautta kuvattuna on todella mielenkiintoista seurattavaa. "Such anger, young Skywalker". Ennen itsensä luovuttamista Luciferille Sam vannottaa Deania siitä, että kun kaikki on ohi ja maailmanloppu pysäytetty, tämän pitää mennä Lisan luokse ja alkaa elää elämäänsä.

Viimeinen taistelu käydään hautuumaalla, minne saapuvat niin Castiel ja Bobby kuin Deankin Impalalla. Mukaan liittyy myös Mikael Adamin ruumiissa. Lucifer ei kuitenkaan anna periksi helpolla ja Dean meinaa kokea kohtalonsa pikkuveljensä kynsissä. Mutta kuka pelastaakaan tilanteen? Metallicar! Se muistuttaa Luciferin vallassa olevaa Samia siitä, mikä elämässä on tärkeintä ja Sam saa hetkeksi yliotteen langenneesta enkelistään - ja sinne menevät Helvetin vankilaan niin Lucifer, Sam kuin Adamkin.

Dean pitää veljelleen antamansa lupauksen ja matkaa Lisan luokse. Ja kausi loppuu siihen, kun Sam katselee heitä ikkunan takaa.


Mukavan pienenä kauhusarjana alkanut Supernatural on tähän mennessä paisunut enkeleineen ja demoneineen, taivaineen ja helvetteineen niin huikeisiin mittasuhteisiin, että mietin jo, mitenkähän kuudennen kauden käy. Nyt huhuja on kiirinyt siitä, että sarja palaisi pienimuotoisemmille juurilleen perheen pariin syyskuussa alkavalla kuudennella kaudella. Mikäs sen parempi uutinen! Mielenkiinnolla ja jännityksellä tätä odotellaan ja Anzin Supernatural -blogista uutisia bongaillaan :)

Vielä lyhyenä huomiona sellainen, että minä olen aina kovasti pitänyt tämän sarjan tavasta käyttää nimiä - siis Sam ja Dean esiintyvät hyvin usein rokki- tai leffatähtinä tai leffahahmoina, mutta sen lisäksi sarjasta löytyy Supernatural -kirjasarjan kirjoittaja Carver Edlund (profeetta-Chuckin alter ego) - sarjan käsikirjoittajiahan ovat tyypit nimeltä Ben Edlund ja Jeremy Carver. Lisäksi ohjaaja Robert Singer on ilmeisesti antanut nimensä rakkaalle Bobbyllemme (Bobby Singer).