perjantai 30. heinäkuuta 2010

Scifiä geeniteknologiaa - Splice (2010) (****)


Geeniteknologialla on paljon positiivisia mahdollisuuksia, mutta paljon voi myös mennä vikaan. Vincenzo Natalin (mm. Cube, 1997) ohjaama ja käsikirjoittama sci-fi-kauhutarina Splice kertoo siitä, kun homma niin sanotusti kusee ja rankasti.

Clive Nicoli (Adrien Brody) ja Elsa Kast (Sarah Polley) ovat alansa huipulla oleva tutkijapariskunta. Heidän geeniteknologisella tutkimuksensa avulla on pystytty kehittämään monen eri eläinlajin DNA:ta sisältävä otus, jota voidaan käyttää avuksi ihmisillekin soveltuvien lääkkeiden valmistuksessa. Tämän otuksen esittely kaikelle kansalle menee kuitenkin pieleen niin pahasti kuin vain on mahdollista, ja Cliven ja Elsan tutkimusrahoitus jäädytetään. Pariskunta kuitenkin uskoo olevansa jonkin todella suuren kynnyksellä ja jatkaa tutkimuksiaan salaa.

Tuloksena on otus, jossa on mukana ihmisen DNA:ta. Tämä naispuolinen otus kasvaa huimaa vauhtia ja Elsa alkaa suhtautua tutkimuskohteeseensa tunteellisesti, jopa äidillisesti - ja antaa tälle nimen, Dren. Pitääkseen sen piilossa muulta maailmalta Clive ja Elsa salakuljettavat sen laboratoriosta maalle Elsan kotitilalle. Lyhyessä ajassa Dren (Delphine Chanéac) kasvaa aikuisen mittoihin ja on sekä älykäs että arvaamaton - ja tämä ei ole hyvä yhdistelmä.

Splice ottaa kantaa geeniteknologian mahdollisiin vaaroihin, mutta samalla kaivautuu tutkijana tunnetun ihmisen psykologiaan. Sci-fi-kauhutarinana se kulkee perinteisiä ratoja, mutta ihmisen sielunmaiseman tutkiskelu antaa sille syvyyttä. Viittauksia vanhempiin kauhuklassikoihin on useita, näistä kammottavin lienee erääseen Roman Polanskin elokuvaan tehty viittaus.

Brody ja Polley ovat hahmoissaan mielenkiintoisen inhimillisiä huippututkijoita, jotka tekevät käsittämättömiä asioita niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Tämä tekee elokuvasta helposti lähestyttävän, mutta myös ahdistavan. Tutkijat kun tuntuvat tekevän eettisesti vääriä ratkaisuja toinen toisensa jälkeen. Mitä olisi kaivannut hieman lisää on tutkimuskohteen, Drenin, pään sisällön selvittäminen.

Genreltään elokuva on enemmän sci-fiä kuin kauhua, mutta en silti suosittele sitä ihan heikkohermoisille.

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Splice
Ohjaus: Vincenzo Natali
Käsikirjoitus:  Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant
Pääosissa: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac, Brandon McGibbon, Simona Maicanescu, David Hewlett, Abigail Chu
Valmistusmaa: Kanada / Ranska / USA 2010
Genre: sci-fi / kauhu
IMDb
Traileri >>