keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Lukijoiden Tim Burton -suosikit

 Liisa Ihmemaassa -kilpailun tehtävänä kyselin lukijoiden Tim Burton -suosikkeja sekä mielipiteitä ohjaajasta. Suosikit jakautuivat laajalle alueelle miehen tuotantoa. Voittajaksi selviytyi teos ohjaajan uran alkupuolelta, fantasiasatu saksikätisestä pojasta nimeltä Edward ja kakkoseksi nousi henkimaailman hommia käsittelevä Beetlejuice. Ääniksi on laskettu kaikki kommentit: "mielestäni parhaita elokuvia ovat xx, yy ja zz" eli mikäli kommentoija on listannut "parhaimmiksi" useamman kuin yhden elokuvan, kaikki on otettu laskuihin mukaan.

Saksikäsi-Edward (1990) - 9 ääntä
Beetlejuice (1988) - 6 ääntä
Sleepy Hollow (1999) - 5 ääntä
Batman (1989) - 5 ääntä
Batman - Paluu (1992) - 5 ääntä
Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi (2007)  - 5 ääntä
Ed Wood  (1994) - 4 ääntä
Corpse Bride (2005) - 4 ääntä
Big Fish (2003) - 4 ääntä
Liisa Ihmemaassa (2010) - 3 ääntä
Jali ja sulkaatehdas (2005) - 2 ääntä

Burtonin pitkistä elokuvista vailla ääniä jäivät vain:
Apinoiden planeetta (2001)
Mars hyökkää! (1996)
Pee-ween suuri seikkailu (1985)


Arvonnassa palkintona ollut Painajainen ennen joulua sai myös mainintoja, mutta otin laskuihin mukaan vain ne elokuvat, jotka Burton on itse ohjannut (Painajaisen hän on kyllä käsikirjoittanut ja tuottanut, mutta sen ohjasi Henry Selick).

Suurin osa vastanneista piti kovasti Burtonin töistä, tai ainakin oli joskus pitänyt. Hänen viimeaikaisimpia töitä kritisoitiin eniten, että hän olisi alkanut tehdä elokuvia, joita häneltä odotetaan, sen kustannuksella, että hänen alkuaikoina ihastuttanut luovuutensa on kärsinyt.

"ei tule mieleen samanlaisen visuaalisen taituruuden omaavaa ja omaperäistä tekijää"
"Burton osaa luoda sellaisen taianomaisen maailman, johon kovinkaan muu ei kykene. Miehen visuaalinen tyyli on aivan omaa luokkaansa ja jäljittelemätön. Mutta toisaalta, kuten tässä on jo moni muukin todennut, Burton voi myös sortua toistamaan itseään aika pahasti."
"silloin kun Burtonin maailmaan uppoaa, niin se on kuin kulkisi Labyrintin (höh!) labyrintissa. Sinne jää mielellään eksyksiin."
"Burton on ihan omaa luokkaansa, mainiot fantasiamaailmat ja mielikuvitukselliset maisemat ja hahmot, muuta ei tarvita."
"Burtonin musta huumorintaju ja visuaalinen anti kolahtaa kuin halko päähän "
"Tykkään Burtonille tyypillisistä mielikuvituksellisista saduista, joita on höystetty pimeällä huumorilla ja/tai synkemmilläkin jutuilla."
"Burtonin elokuvat poikeavat muista. ne ovat haastavia ja omaperäisiä ja liikkuvat realismin ja fantasiamaailman välillä. "
" Elokuvien kohtaukset näyttävät lastenkirjojen kuvituksilta, joiden ympärille luodaan liikettä. Visuaalinen maailma myös tukee tarinaa älyttömän hyvin ja syntyy tosiaan tunne kuin katselisi liikkuvaa kuvakirjaa. Samat näyttelijät ja teemat elokuvissa antaa Burtonille sellaisen "sarjaohjaajan" leiman, mutta minä tykkään siitä. Leffat tuntuvat (hyvällä tavalla) vähän muovisilta ja epäaidoilta ja sarjamaisuus vain korostaa sitä."
"nykyinen Burton ei enää ole se omimpani."
"Tuntuu, että vanhetessaan Burtonista on tullut yhä enenevässä määrin sentimentaalinen höpsö. Ominainen ulkopuolisten teema jatkuu yhä, mutta jotenkin kesytettynä, värikkääseen karkkipaperiin käärittynä; hajuttomana ja mauttomana. Silti en ole vielä menettänyt uskoani. Jotain Hyvää isolla hoolla voi vielä olla tulossa. Burtonin suurimpiin saavutuksiin voi lukea uuden supersankarikuvaston keksimisen."
"Välillä tuntuu siltä, että Burtonin elokuvat ovat "erikoisia" vain erikoisuuden vuoksi. "
"Kokeellisuus ei aina osu täysin kohdalleen, mutta jo rohkeus yrittää tehdä erilaista on positiivista varsinkin kun lopputuloksena on yleensä varsin mielenkiintoista ja viihdyttävää - parhaimmillaan jopa mestarillista jälkeä."
"Minusta Burton on jättäytynyt omaleimaisen tyylinsä vangiksi: Big Fishin jälkeen hänen kaikki elokuvansa ovat olleet minulle enemmän tai vähemmän pettymyksiä, koska ne ovat vain ja ainoastaan täyttäneet odotukset "burtonmaisuudessaan", eivätkä ole herättäneet esimerkiksi minkäänlaisia haluja uusintakatseluun."
"Burtonin elokuvien satumaisuus on mahtavaa! Danny Elfmanin sävellykset vielä tekevät paketeista täydelliset!"
"burtoni on siitä kumma että välissä tekee kaameeta sontaa mutta aina välissä helmiäkin tulee vastaan."
"Burton on oman maailmansa kanssa legenda ja on kuvaustyyliltään omalaatuinen heppu. Tämä uusien hiukan synkkien maailmojen luominen on se syys miksi burton on aina minuun iskenyt."


Jo kuuden elokuvan verran kestänyt Burton - Johnny Depp -yhteistyö sai sekä risuja että ruusuja - osa oli sitä mieltä, että heidän kannattaisi jo erota ja alkaa luoda taidetta omilla suunnillaan, osa taas sanoi rakastavansa kyseistä kombinaatiota yhä edelleen sanoen sen olevan parasta elokuvaviihdettä.

"Ainut mikä NYKYÄÄN tökkii on Johnny Deppin ylikäyttäminen."
"parasta leffoissa tietysti Johnny Depp :)"
"Olisi hyväksi jos Burtonin ja Deppin tiet erkanisivat, siitäkin huolimatta että heidän yhteisessä historiassaan on loistoteoksia, mutta tuntuu kuin Depp tavallaan pidättelisi Burtonia yrittämästä muuta kuin itseään."
"Depp onkin juuri sopiva näyttelijä näihin Burtonin ohjauksiin. "
"Burton ja Johnny Depp jäätävän hyvä kaksikko, TYKKÄÄN!"

Liisa -kuva © Disney Enterprises, Inc. All rights reserved. Muut kuvat Googlattu.