torstai 15. heinäkuuta 2010

Kotona katseltua: What doesn't kill you (2008) (***)


Ohjaaja-käsikirjoittaja Brian Goodmanin omiin kokemuksiin pohjautuva What doesn't kill you on tarina kahdesta kaveruksesta, jotka lapsuudesta lähtien ovat kuin veljekset, mutta jotka jo nuorena päätyvät lain väärälle puolelle. Brian (Mark Ruffalo) ja Paulie (Ethan Hawke) elävät aikuisenakin kädestä suuhun, ryöstellen kaikkea pientä, mitä paikallinen rikollispomo Pat Kelly (jota esittää Goodman itse) heitä pyytää tekemään.

Brian on naimisissa suloisen Stacyn (Amanda Peet) kanssa ja hänellä on kaksi lasta, Paulie puolestaan on naisia hurmaava ikisinkku, joka haluaa elämältään enemmän kuin mitä pikkurikollisena on mahdollista saada. Kun Pat joutuu vankilaan, pomon talutushihnasta irti päässeiden poikien nälkä kasvaa ja niin myös rikosten koko. Lisäksi Brian vajoaa käyttämään mitä tahansa huumeen kaltaista hänelle tarjotaankaan. Kun rötöstelyjen koko kasvaa, niin kasvaa myös kiinnijäämisen riski.

What doesn't kill you ei vakuuta ihan niin voimakkaasti kuin se haluaisi. Ruffalon hahmon selkeästi halutaan saavan sympatioita osakseen, hänhän kuitenkin on pahoille teille langennut sielu, joka viime hetkillä pääsee ponnistamaan rikoksen alhosta kaidalle tielle. Tämä on tehty kuitenkin liiallisesti alleviivaten, kuin kerjäten katsojien sympatiapisteitä, ja minua tämä häiritsi. Lisäksi Hawken hahmo, vaikka sekin kasvaa tarinan edetessä, jätetään hieman yksiulotteiseksi.

Elokuvan maailma on synkähkö ja tarinan kaari painottuu draamaan varsinaisen väkivallan tai toiminnan sijaan, mikä on aika harvinaista tämän tyyppisissä elokuvissa.

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: What doesn't kill you
Ohjaus: Brian Goodman
Käsikirjoitus:  Brian Goodman, Paul T. Murray
Pääosissa: Ethan Hawke, Mark Ruffalo, Amanda Peet, Will Lyman, Brian Goodman, Donnie Wahlberg
Valmistusmaa: USA 2008
Genre: rikos / draama
IMDb
Traileri >>

Kuvat Googletettu