lauantai 3. heinäkuuta 2010

Kotona katseltua: A Single Man (2009) (****)


Pitkään odotin, että pääsisin vihdoinkin näkemään tämän elokuvan, kun sen teatterikierroksella missasin. A Single Man sijoittuu 1960-luvulle ja kertoo keski-ikäisestä professorista Georgesta (Colin Firth), jonka elämänkumppani Jim (Matthew Goode) kuolee auto-onnettomuudessa ja George jää yksin selviytymään surunsa kanssa. Elokuva sisältää yhden päivän Georgen elämästä, mutta takaumien avulla pääsemme kurkistamaan myös hänen elämäänsä ennen Jimin kuolemaa.

Yksinäisyyteen kyllästynyt George päättää lopettaa kurjuutensa ja alkaa hoidella päivän mittaan asioitaan kuntoon. Hän purkaa hieman sydäntään pitämällään luennolla ja herättää nuoren ja herkkävaistoisen opiskelijan Kennyn (Nicholas Hoult) mielenkiinnon. Kenny haluaa auttaa masentuneen näköistä professoriaan. Georgen pitkäaikainen hyvä ystävä Charley (Julianne Moore) puolestaan toipuu avioerosta ja aikuisen lapsensa kotoa lähdöstä ja yrittää herättää Georgessa muitakin tunteita itseään kohtaan kuin vain ystävyyttä.


Muotikuvaaja Tom Fordin esikoisohjaus on todella kaunis katsoa. Valokuvaajan otteet näkyvät elokuvassa monenlaisina kuvakulmina sekä monesta suunnasta otettuina pysäytyskuvina. Lisäksi eräs takauma Georgen ja Jimin keskustelusta kallioilla on mustavalkoisena yksi kauneimpia kohtauksia, mitä olen nähnyt (kuva siitä tuossa ylimpänä). Kuva on todella pehmeä ja rakeisuus näkyy teräväpiirrossakin, mutta se ei kuitenkaan häiritse millään tavalla, vaan sen sijaan tekee kuvasta ajankuvaan ja tunnelmaan sopivan herkän.

Firth sai roolistaan ensimmäisen Oscar -ehdokkuutensa tänä vuonna, eikä suotta, sillä hänen suorituksensa kuollutta rakastettua kaipaavana miehenä on sydäntä raastavaa.

Tuomio: ★★★★

F A C T F I L E:
Alkuperäinen nimi: A Single Man
Ohjaus: Tom Ford
Käsikirjoitus:  Tom Ford, Christopher Islewoodin romaanin pohjalta
Pääosissa: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode, Nicholas Hoult, Jon Kortajarena, Paulette Lamori, Ginnifer Goodwin
Valmistusmaa: USA 2009
Genre: draama
IMDb
Traileri >>

Kuvat Googletettu