sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kotona katseltua: Red dawn (1984) (***)

[Teksti julkaistu alun perin Episodissa #7/2010 ja on tästä pidennetty blogia varten]

Ensimmäistä kertaa nyt kesällä 2010 Suomessa dvd:llä julkaistu Punainen vaara on kulttimaineeseen noussut oman aikansa amerikkalainen tulkki. Ilmestyskirja Nyt! -elokuvan käsikirjoittaja John Milius ohjasi 1984 tarinan teineistä, jotka puolustavat maataan kommunistien hyökätessä heidän kotikaupunkinsa kautta Yhdysvaltoihin.

Vuorille Patrick Swayzen näyttelemän Jedin johdolla pakenevat nuoret (mm. Lea Thompson, Charlie Sheen, C. Thomas Howell ja Jennifer Grey) opettelevat elämään luonnon armoilla ja muodostavat omanlaisensa sissikomppanian, joka ei luoteja säästele kostaessaan venäläisille ja kuubalaisille näiden tunkeutumisen maahan.

Nykyaikana teemaltaan hieman jo huvittava elokuva kuvastaa aikansa ideologiaa. Nuoret näyttelijät (mm. Charlie Sheen esikoisroolissaan) kuitenkin vakuuttavat rooleissaan ja yksiulotteisuudestaan huolimatta Punainen vaara on toimiva ja tyylikäs toimintaelokuva.

Lisämateriaalina neljä mielenkiintoista koostetta, joissa kuullaan mm. nyt aikuisten näyttelijöiden muisteloita elokuvan teosta kovassa pakkasessa. Ekstroissa on myös mukava nähdä viime vuonna syöpään menehtynyt Swayze vielä täysissä voimissaan.

Tuomio: ★★★★★

Alkuperäinen nimi: Red dawn
Ohjaus John Milius
Käsikirjoitus Kevin Reynolds, John Milius
Pääosissa Patrick Swayze, Lea Thompson, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Jennifer Grey
Valmistusmaa: USA 1984
Genre: toiminta
IMDb