lauantai 24. heinäkuuta 2010

Kotona katseltua: Lomaterapiaa (2009) (**)


[Teksti julkaistu alun perin Episodissa #5/2010 ja on siitä pidennetty blogia varten]

Lomaterapiaa kertoo neljän pariskunnan lomasta paratiisimaisella Bora Boralla. Kontrollifriikin Jasonin (Jason Bateman) ja hänen vaimonsa Cynthian (Kristen Bell) suhde on kriisissä ja he haluavat eksoottiselle terapialomalle testaamaan avioliittonsa kestävyyttä. Mukaan he tahtovat ystävänsä, vaikka väkisin.

Hupilomaksi suunniteltu reissu paljastuu määränpäässä oikeaksi työlomaksi, jota vetää paikan omistaja Marcel (Jean Reno). Mikäli suhteessa ei vielä reissuun lähtiessä ollut ongelmia, niitä tulee ainakin nyt!

Vitsiä toisen perään väkisin vääntävä Lomaterapiaa sisältää pari hauskaa kohtausta, mutta muuten se yksiulotteisten hahmojensa takia tuntuu vain tekijöidensä tekosyyltä päästä Tahitin paratiisisaarelle. Elokuvassa on upeiden maisemien lisäksi hyvin vähän mitään aitoa tai omaperäistä. Lisäksi siinä ärsyttää suunnattomasti stereotypia, että kaikkien pariskuntien naiset ovat viimeisen päälle trimmattuja seksipommeja, kun taas miehet ovat vain tavallisia, pulskia mattimeikäläisiä. Kaikista kammottavin hahmo on kuitenkin porukan joogaohjaaja (Carlos Ponce)...

Suomessa julkaistuilla dvd:llä ja blu-ray:llä on ekstrana mm. vaihtoehtoinen loppu, pieleen menneitä, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, hauskaksi tarkoitettu kooste ”Terapian parhaat palat”, elokuvantekoa Bora Boralla sekä tekijöiden kommenttiraita.


Tuomio: ★★★★★

Alkuperäinen nimi: Couples retreat
Ohjaus: Peter Billingsley
Käsikirjoitus:
Jon Favreau, Vince Vaughn, Dana Fox
Pääosissa: Vince Vaughn, Malin Åkerman, Jason Bateman, Kristen Bell, Jon Favreau
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2009
Genre: Komedia
IMDb
Traileri >>