keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Kotona katseltua: In the Loop (2009) (****)


Useassa yhteydessä parhaaksi käsikirjoitukseksi (mm. Oscarit 2010) ehdolla ollut brittiläinen poliittinen komedia In the Loop ei sovellu pikaiseksi katsottavaksi tai väsyneille. Se nimittäin vaatii katsojan, jolla on hoksottimet kohdillaan, sillä elokuvassa puhutaan *ihan koko ajan*. Hetkenkin herpaantuminen, ja kärryiltä putoaa niin että kopsahtaa.

In the Loop kertoo Britannian ja Yhdysvaltojen poliittisista kiemuroista, siitä kuinka yksi pieni vahingossa sanottu lausahdus saattaa muuttaa koko historian kulun. Brittien sisäministeri Simon Foster (Tom Hollander) lipsauttaa sanoa haastattelussa, että Lähi-Idän "sota ei ole ennakoitavissa" ja siitä kietoutuu sellainen poliittinen vyyhti, ettei tosikaan. Osa poliitikoista Atlantin puolin ja toisin kannattaa sotaa, osa taas vastustaa sitä, ja jokainen pyrkii saamaan pienikokoisen ja vähän reppanan Fosterin sanomisista hyötyä omalle agendalleen.

Peter Capaldin ärhäkkä skotti Malcolm on elokuvan sydän ja aivot. Tämä kaikkia ihmisiä haukkuva, vihaisilla sanoillaan leikittelevä eikä kenellekään kumarteleva tiedottaja on kiukkuisuudessaan äärimmäisen hauska. Tämä mies ei kirosanoja säästele! Myös viittaukset muualle populaarikulttuuriin toivat hieman mieleen Lost -tv-sarjan Sawyerin, jolla oli tapana nimitellä muita ihmisiä heidän tyylistensä elokuvien hahmojen nimillä.

"Y'know, I've come across a lot of psychos, but none as fucking boring as you. You are a real boring fuck. Sorry, sorry, I know you disapprove of swearing so I'll sort that out. You are a boring F, star, star, CUNT! "

In the Loop on kiroilustaan huolimatta todella älykäs komedia, jossa pienistä puroista syntyy valtava putous. Britannian ja Yhdysvaltojen erot suhtautumisesa politiikkaan otetaan hauskasti esille, mutta myös huomioidaan median vaikutusmahdollisuudet, "mediapeli", jota jo legendaarinen Paavo Väyrynen aikoinaan kritisoi.

Suositellaan kaikille niille, jotka pitävät elokuvista, joissa joutuu hieman käyttämään omaakin päätä ja joissa puhutaan todella paljon. Ei suositella katsottavaksi väsyneenä tai aivot-narikkaan -fiiliksessä.

Lisäys: tämä elokuva siis pohjautuu brittiläiseen tv-sarjaan nimeltä The Thick of it. Kiitos tiedosta sen antaneelle :)

Tuomio: ★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: In the Loop
Ohjaus: Armando Iannucci
Käsikirjoitus:  Jesse Armstrong, Simon Blackwell
Pääosissa: Peter Capaldi, Tom Hollander, Chris Addison, Gina McKee, Mimi Kennedy, Anna Chlumsky, Olivia Poulet
Valmistusmaa: UK 2009
Genre: draama / komedia
IMDb
Traileri >>

Kuvat Googletettu