maanantai 19. heinäkuuta 2010

Kotona katseltua: District 9 (2009) (****)


[Teksti julkaistu alun perin Episodissa #2/2010, siitä ajankohtaistettu blogia varten]

Vuoden 2009 erikoisimpiin tuotoksiin kuuluu etelä-afrikkalaisen Neil Blomkampin Johannesburgin slummissa ohjaama District 9. Se kertoo kaupungin ylle 20 vuotta aikaisemmin ilmestyneestä avaruusaluksesta ja sen pakolaisleirille siirretyistä matkustajista, rapumiehiksi kutsutuista avaruusolioista.

Rapumiehet eivät ole Linnunradan älymystöä ja siksi heidät on voitu sijoittaa slummin kaltaiseen leiriin. Jännite ihmisten ja muukalaisten välillä kasvaa ja hallitus päättää siirtää rapumiehet kauemmaksi asutuksesta. Häätötyöhön valitaan toimistorotta Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), jonka elämä mullistuu hommassa täysin.

Toimivalla tavalla tämän päivän muukalaisvihaa ja Apartheidia sivuava tieteiselokuva sekoittaa aidolta tuntuvaa dokumentaarista reportaasia näyteltyyn, toimintapainotteiseen elokuvaan. Surkeissa oloissa asustavat muukalaiset ovat kuin suoraan uutisista ja antavat mielenkiintoista vastapainoa perinteisemmille
maapallonvaltaaja-alieneista kertoville elokuville.


Tuomio: ★★★★

Alkuperäinen nimi: District 9
Ohjaus: Neill Blomkamp
Käsikirjoitus: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Pääosissa: Sharlto Copley, David James, Vanessa Haywood, Mandla Gaduka, Jason Cope
Valmistusmaa: USA / Uusi-Seelanti 2009
Genre: sci-if / toiminta
IMDb
Traileri >>

Ekstrat:

Suomessa julkaistulla dvd:llä ekstrana on ohjaajan kommenttiraidan lisäksi kolme koostetta, yhdessä kestoltaan reilu puoli tuntia. Suunnittelusta kertova ensimmäinen osa antaa vastauksia useisiin elokuvassa auki jääneisiin kysymyksiin, kakkososassa perehdytään käytettyihin kuvaustekniikoihin ja niiden yhdistämiseen sekä kerrotaan, kuinka elokuvan slummi rakennettiin oikean slummin päälle. Kolmannessa osassa puidaan jälkikäsittelyä.

Blu-rayn lisämateriaalitarjonta on huomattavasti laajempi. Kaikki ekstrat esitetään teräväpiirtona ja suomitekstein. Edellisten lisäksi levyllä on suuri määrä poistettuja kohtauksia, joista osa antaa mielenkiintoista taustatietoa tarinalle, mutta suuri osa on tarinan kannalta turhaa. Mukana on myös neljä lisäkoostetta, joissa syvennytään Wikuksen metamorfoosiin maskeerauksen avulla, improvisoidun näyttelemisen hyötyihin ja haittoihin, elokuvan erikoisen konseptin luomiseen sekä WETA:n tuottamiin visuaalisiin efekteihin. Blu-ray:n mukana tulee myös dvd, vaikka sitä ei levyn kansiteksteissä mainitakaan.