maanantai 12. heinäkuuta 2010

Kepeää kesähuttua - Knight and Day (2010) (***)


James Mangold tunnetaan mm. mielisairaaladraaman Girl, interrupted (1999), romcomin Kate & Leopold (2001), Johnny Cashista kertovan biografian Walk the line (2005) ja länkkärin 3:10 to Yuma (2007) ohjaimista sekä myös useimman näistä kynäilystä. Tällä kertaa hän on tarttunut ohjaamaan toimintakomediaa, johon pääosiin on kiinnitetty kaksi valovoimaista tähteä Tom Cruise ja Cameron Diaz.

Cruise on Roy Miller, agentti, joka "vahingossa" törmää lentokentällä automekaanikko-Juneen (Diaz), joka on matkalla siskonsa häihin. Sattumalta he ovat myös menossa samalle lennolle, jolle pääsy Junelta kuitenkin naisen suureksi harmiksi evätään - aivan viime minuuteille. Kun June lopulta pääsee lennolleen, koneessa on vain Roy sekä muutama muu mies. Muka "ylibuukattu lento". Roy on erittäin ystävällinen Junelle ja sinkkunaisen hormonit alkavat hyrrätä. Nenänpuuteroimisreissun aikana Roy kuitenkin ehtii päästää päiviltä kaikki muut lentomatkustajat... sekä miehistönkin. Siinä sitten jää sekstailut vähemmälle, kun pitää saada kone laskeutumaan turvallisesti.


Tämän tapauksen jälkeen June ei niin vain pääsekään eroon Roysta vaan lipuu yhä syvemmälle ja syvemmälle agenttitouhuihin. Paljastuu, että Roy on vainoharhainen entinen agentti (vai onko sittenkään?), jota muu agenttijengi (mm. Peter Sarsgaard ja Viola Davis) jahtaa. Junelle Roy kertoo suojelevansa fyysikkopoikaa (Paul Dano), joka on keksinyt mahtavan energianlähteen ja jonka keksintöä havittelevat kaikenlaiset pahikset omiin pahoihin tarkoituksiinsa.

Knight and Day on hölmön harmiton kesäinen toimintakomedia, jonka avulla voi heittää helteessä muutenkin sulaneet aivot hetkeksi narikkaan. Paljon toimintaa ja toiminnan sekaista huumoria sisältävä leffa kierrättää hauskoiksi miellettyjä ideoitaan välillä hieman liikaa, eikä yllä esimerkiksi alkukesän A-Teamin tasolle. Se on kömpelö ja välillä jopa rasittava, mutta kuitenkin kepeydessään viihdyttävä. Lisäksi Diazin hahmo on välillä todella hauska - nainen ei ole mikään ihan tossukka vaan hänessä on ihastuttavaa, joskin välillä vähän pöhköä asennetta. Ja loppukohtaus hymyilyttää ihan aidosti :)

Tuomio: ★★★★★

F A C T   F I L E:
Alkuperäinen nimi: Knight and Day
Ohjaus: James Mangold
Käsikirjoitus:  Patrick O'Neill
Pääosissa: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Viola Davis, Maggie Grace, Jordi Molla, Paul Dano, Marc Blucas
Valmistusmaa: USA 2010
Genre: komedia / toiminta
IMDb
Traileri >>

Kuvat pressikuvia © 2010 Twentieth Century Fox. All rights reserved.