tiistai 20. heinäkuuta 2010

Ärhäkkä susiratsastaja - Prinsessa Mononoke (1997) (*****)

 
[Teksti julkaistu alun perin Episodissa #2/2010, josta ajanmukaistettu blogitekstiä varten]

Eeppinen Prinsessa Mononoke, japanilaisen animaatiolegenda Hayao Miyazakin yksi hienoimmista teoksista, sai keväällä 2010 pitkän odotuksen jälkeen vihdoinkin Suomen ensi-iltansa. Vuonna 1997 valmistunut animaatio kertoo ihmisten ja vanhojen luontojumalten taistelusta.

Nuori prinssi Ashitaka haavoittuu kirotun sikajumalan hyökkäyksessä ja joutuu itse kirouksen uhriksi. Hän lähtee etsimään tarunomaista metsän henkeä, joka saattaisi pystyä parantamaan hänet, mutta matkallaan hän törmää rautakaupungin asukkaisiin ja sen valtiattareen Lady Eboshiin, joka on julistamassa sotaa vanhoja jumalia vastaan. Luontojumalten puolella taistelee nuori tyttö, sudella ratsastava San, myös Prinsessa Mononokeksi kutsuttu. Ashitaka haluaa sotivien osapuolten välille rauhan, San puolestaan vihaa ihmisiä. Silti näiden kahden välille syntyy ystävyys.

Prinsessa Mononoken jälkeen Miyazakin seuraava työ oli Oscarillakin palkittu, huiman visuaalinen Henkien kätkemä. Samainen satumaisuus on nähtävissä tässä Miyazakin mielikuvituksesta kumpuavassa tarinassa. Mononoke-maailma on lumoavan kaunis, ja luonnon sekä sitä hyväkseen käyttävien ihmisten välinen sota groteskiudessaan huikea. Vuonna 2009 ilmestyneen, James Cameronin ohjaaman Avatarin Pandora -maailma on itse asiassa hyvin samankaltainen, sillä molempien elokuvien suuri kauneus on juurikin niiden käsittämättömän upeissa ekosysteemeissä ja niiden kuvauksessa.

Kuten useissa muissakin Miyazakin tarinoissa, myös Mononokessa on vahva ympäristönsuojelullinen sanoma. Se on haikea alkusoitto teollisuuden ja ihmisten sen avulla luonnosta saaman täydellisen ylivallan kehitykselle.

Varoituksen sana on sanottava Miyazakin ystäville: Prinsessa Mononokea ei voi maailman suloisimman lastenelokuvan, Naapurini Totoron, tavoin suositella aivan perheen pienimmille sen sisältämän graafisen raakuuden ja melkoisen pelottavien jumalhahmojensa takia.

Tuomio: ★★★★★


Alkuperäinen nimi: Mononoke-hime 
Ohjaus ja käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Japaninkielisissä ääniosissa: Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka, Sumi Shimamoto
Valmistusmaa: Japani 1997
Genre: animaatio
IMDb

Kuvat Googletettu